DANIELOV POST?
KAJ JE DANIELOV POST?
Naučite se, kaj lahko in česa ne
smete jesti v tem biblijskem načrtu prehrane.
Danielov post je postal
priljubljen po vzpodbudi Chrisa Pratta v začetku leta 2019. Ta pristop
kratkoročnega posta dejansko temelji na odlomku v Svetem pismu. Za razliko od
drugih metod posta Danielov post omejuje, kaj lahko jeste, in ne, kdaj jeste. V
bistvu gre za prehrano brez sladkorjev, rafiniranih ogljikovih hidratov,
kofeina in, ali alkohola. Kaj torej lahko jeste v času Danielovega posta? Tukaj
je tisto, kar morate vedeti.
Kje je Danielov post v Svetem pismu?
Danielov post je metoda duhovnega
posta, ki temelji na izkušnji posta preroka Daniela po Danielovi knjigi v
Svetem pismu. Natančno obstajata dva odlomka, na katerih temelji Danielov post:
»Poskusi,
prosim, deset dni s svojimi služabniki. Naj nam dajejo jesti sočivja in piti
vode.« (Daniel 1:12).
»V tistih
dneh sem jaz, Daniel, žaloval tri tedne. 3 Okusnih jedil nisem užival, meso in
vino nista prišla v moja usta. Tudi se nisem mazilil, dokler niso potekli trije
tedni.« (Daniel 10: 2-3).
Iz te izkušnje naj bi Daniel
poleg uslišane molitve in duhovnega vpogleda pridobil znanje, modrost, duhovno
razumevanje, naklonjenost in še boljši videz.
Na koncu
desetih dni so bili njihovi obrazi videti lepši in bolj rejeni od vseh
mladeničev, ki so uživali kraljevo jed. Tako jim je stražnik odvzel jed in
vino, ki naj bi ga pili, in jim dajal le sočivja. Bog je dal tem štirim
mladeničem znanje in razumnost v vsem pismenstvu in modrosti. Daniel je bil
povrhu še izveden v videnjih in sanjah. Ob koncu dni, za katere je kralj rekel,
naj jih pripeljejo, jih je knez evnuhov pripeljal pred Nebukadnezarja. Kralj je
govoril z njimi in ni jih bilo najti med vsemi, kakor so bili Daniel, Hananjá,
Mišaél in Azarjá; in so stopili pred kralja. Kralj je ugotovil pri njih, da v
vseh rečeh v modrosti in v razumnosti, ki jo je iskal pri njih, desetkrat
prekašajo vse čarovnike in vedeževalce, ki so bili po vsem njegovem kraljestvu.
(Daniel 1:15–20).
Ideja za post je torej, da bi
pustili na stran drugo hrano in se osredotočili na uživanje rastlinskih obrokov
kot dejanje čaščenja in žrtvovanja.
Kako dolgo naj traja Danielov post?
Čeprav se Danielov post morda ne zdi
omejujoč, je običajno mišljen, da ga sledite le do 21 dni. To obdobje temelji
na Danielovi odločitvi v 10. poglavju, da si bo tri tedne, medtem ko je v
molitvi iskal Boga, prikrajšal »prijetno hrano«, meso in vino.
Danielov seznam hrane
Edina sprejemljiva živila, ki so
izrecno navedena v Svetem pismu, sta voda in zelenjava (sočivje). Vendar se v
različici kralja Jamesa uporablja izraz "pulze", kar pomeni »fižol ali seme,
pridelano za hrano.« To daje dovoljenje tistim, ki uživajo Daniel
post, da jedo polnozrnate žitarice, sadje in drugo rastlinsko hrano – vse
ostalo, pa je prepovedano.
Živila, ki jih lahko jeste v času Danielovega
posta
Polnozrnate žitarice: ječmen, rjavi
riž, ajda, farro, zdrob, proso, oves, kokica, kvinoja, riževe pogače, rž,
sirek, pira, polnozrnata pšenica, polnozrnate testenine in divji riž.
Fižol in stročnice: črni fižol, črni grah, fižol kanelini, fižol garbanzo
(čičerika), veliki severni fižol, fižol, leča, arašidi, fižol pinto in grah.
Oreščki in semena: mandlji, indijski oreščki, lešniki, makadamija,
naravna masla iz oreščkov (brez dodatkov), arašidi, pekani, bučna semena,
pinjole, pistacije, mak, sezamova semena, sojini orehi, sončnična semena in
orehi.
Zelenjava: Vsa zelenjava, sveža,
zamrznjena, posušena, v soku ali v pločevinkah.
Sadje: Vse sadje, sveže, zamrznjeno,
posušeno, stisnjeno v sok ali konzervirano (če ne vsebuje dodanega sladkorja).
Olja: Olja lahko uporabite
minimalno, vendar ne za cvrtje.
Zelišča, začimbe in semena: Vključuje tudi sol in poper.
Sojini izdelki: vsi izdelki iz soje, vključno s tofujem.
Nekvašeni kruh: polnozrnati kruh brez kvasa, sladkorja ali
konzervansov.
Voda: dovoljena destilirana,
filtrirana, gazirana, izvirska in mineralna voda.
100-odstotni sadni sok: naravni,
100-odstotni sadni sok je dovoljen, vendar ga je treba zaužiti zmerno.
Živila , ki jih ne morete jesti na Danielovem
postu
Živalski izdelki: vse meso, mlečni izdelki, morski sadeži in jajca.
Sladila: agavin nektar, umetna
sladila, rjavi rižev sirup, rjavi sladkor, trsni sok, koruzni sirup, med,
sladni sirup, melasa, surovi sladkor, sladkor in drugi sirupi.
Kvašen kruh:
kruh pečen s kvasom.
Rafinirana in predelana živila: Živila, ki vsebujejo umetne arome, umetne
konzervanse, aditive za živila, belo moko in beli riž.
Globoko ocvrta hrana: Vsa ocvrta hrana.
Trdne maščobe: maslo, mast, margarina in krema.
Čokolada: mlečna čokolada, polsladka
čokolada, temna čokolada, čokoladni sirup in kakav.
Nekatere pijače: alkohol, kava in druge kofeinske pijače.
Je Danielov post zdrav?
Študija iz leta 2010 je pokazala,
da 21-dnevni Daniel post dobro prenašajo tako moški kot ženske in da izboljša
nekatere dejavnike tveganja za presnovne in srčno-žilne bolezni. Vendar pa so
za pridobitev prepričljivih rezultatov potrebne večje, študije v daljšem
časovnem obdobju.
Pridobite Danielove recepte:
21 okusnih receptov za hiter
začetek vašega Danielovega posta
https://www.allrecipes.com/gallery/delicious-recipes-daniel-fast/
29 Danielovih hitrih prigrizkov
https://www.allrecipes.com/gallery/daniel-fast-snacks/
8 Danielovih hitrih sladic
https://www.allrecipes.com/gallery/daniel-fast-desserts/
Vsak kdor se bo odločil uporabiti
ta post, naj ga uporablja v Božji modrosti, z molitvijo in osebnim odnosom z
Gospodom.
Sestavine
12 oz običajno približno ena
vrečka ali 1 1/2 skodelice mešanega posušenega fižola, kot je pinto, črni in
mornarski (340 gr).
12 oz leče in/ali zdrobljenega
graha (340 gr)
1 skodelica celega ječmena in/ali
pšenice starodavne sorte, kot sta pira ali kamut, če želite ostati pristni
1/2 skodelice prosenega amaranta ali celo kvinoje
1 žlica cele gorčice ali 2 čajni
žlički gorčice v prahu
1 žlička kurkume
1 žlica mletega česna
1 žlička koriandra
2 lovorjev list
1 žlička kumine
Voda
Morska sol
2 skodelici kostne juhe ali
zelenjavne juhe po želji (Kostno juho na Danielovem postu ne uporabimo).
Navodila
Prvi korak je, da vsa žita in
stročnice namočite noč (ali vsaj šest ur) pred pripravo obroka. Priporočam, da
stročnice hranite v eni posodi, zrna pa v drugi. Če uporabljate kvinojo ali
amarant, predlagam, da ju namočite v ločenih posodah. (Zjutraj vse speremo v
sveži vodi).
Po namakanju vsebino vsake posode
sperite in jo dajte v vložek za počasno kuhanje ali velik jušni lonec – če
uporabljate kvinojo ali amarant, rezervirajte. Stročnice in žita ne pozabite
spirati, dokler voda ne postane bistra in ni več mehurčkov (predvsem na kvinoji
in amarantu).
Fižol in zrna, če jih uporabljate,
prelijte z juho.
Fižol in zrna pokrijte z vodo in
dodajte ščepec morske soli. Kuhajte na majhnem ognju, dokler se fižol in zrna
ne začnejo zmehčati. Časi kuhanja bodo različni, vendar načrtujte več ur. Rada
uporabljam svoj počasen kuhalnik, da med kuhanjem ne zažgem pulzne mešanice.
Dodajte gorčico, kurkumo, česen,
koriander, kumino in lovorjev list. Poigrajte se s količinami – pogosto jih
spreminjam glede na svoje razpoloženje in celo letni čas. Včasih dodam celo
cimetovo palčko ali kakšen janež.
Dodajte kvinojo in amarant, če
uporabljate, ter še eno skodelico vode ali juhe. Kuhajte pol ure do eno uro.
Občasno premešajte in pazite na raven tekočine. Če želite bolj gosto jed naj bo
manj vode, če boste vodo dodali, ga boste jedli bolj kot juho. Če želite, da je
suho, precedite (če je potrebno) in postrezite pulz, ko fižol doseže želeno
konsistenco. Če vam je pulz bolj všeč kot juha, pustite nivo tekočine tik nad
pulzom in kuhajte, dokler se začimbe dobro ne pomešajo in pulz doseže želeno
konsistenco.
Postrezite vroče in prelijte s
katero koli od zgornjih idej.
Opombe o receptu
Ta recept lahko pripravite v
počasnem kuhalniku (moj najljubši način) ali na štedilniku.
Prosimo, da preberete zapis v
receptu za PREDNAMAKANJE fižola in zrn. Tej mešanici lahko dodate tudi riž,
vendar vam lahko popije tekočino in povzroči bolečino. Če želite riž jesti s
svojim pulzom, predlagam, da ga pripravite posebej. Po želji lahko pripravite
tudi pšenico in ječmen. Zrna lahko tudi popolnoma izpustite, če želite ostati
brez glutena.
Če se želite uskladiti z
Danielovim Sveto pisemskim postom, ne uporabljajte kostne juhe.
PODVOJITEV IN NAMAKANJE
Za svojo družino ta recept vsaj
podvojim. Če želim, da se ostanki preoblikujejo v taco nadev, nadev za pito ali
mešanico za enolončnice, potem ga potrojim. Upoštevajte, da se posušen fižol in
zrna običajno podvojijo v velikosti, ko jih navlažimo v vodi. Torej, kar se
začne kot ena skodelica fižola, bo, ko bo pripravljeno, postala približno dve
skodelici.
Ne pozabite prositi za Božji
blagoslov, preden začnete jesti!
ZAMISLI ZA DODATKE IN DODATKE
Obstaja več stvari, ki jih lahko
prilagodite svojemu utripu. Spodaj je nekaj idej za prelive in vključke, pa
tudi tehnike za izboljšanje vašega pulse-ja.
Ni komentarjev:
Objavite komentar