PRIČEVANJA

24. jan. 2022

Sveto pismo - DANIELOV POST




DANIELOV POST?




 

 

KAJ JE DANIELOV POST?

 

 

Naučite se, kaj lahko in česa ne smete jesti v tem biblijskem načrtu prehrane.

 

Danielov post je postal priljubljen po vzpodbudi Chrisa Pratta v začetku leta 2019. Ta pristop kratkoročnega posta dejansko temelji na odlomku v Svetem pismu. Za razliko od drugih metod posta Danielov post omejuje, kaj lahko jeste, in ne, kdaj jeste. V bistvu gre za prehrano brez sladkorjev, rafiniranih ogljikovih hidratov, kofeina in, ali alkohola. Kaj torej lahko jeste v času Danielovega posta? Tukaj je tisto, kar morate vedeti.

 

Kje je Danielov post v Svetem pismu?

 

Danielov post je metoda duhovnega posta, ki temelji na izkušnji posta preroka Daniela po Danielovi knjigi v Svetem pismu. Natančno obstajata dva odlomka, na katerih temelji Danielov post:

 

»Poskusi, prosim, deset dni s svojimi služabniki. Naj nam dajejo jesti sočivja in piti vode.« (Daniel 1:12).

 

»V tistih dneh sem jaz, Daniel, žaloval tri tedne. 3 Okusnih jedil nisem užival, meso in vino nista prišla v moja usta. Tudi se nisem mazilil, dokler niso potekli trije tedni.« (Daniel 10: 2-3).

 

Iz te izkušnje naj bi Daniel poleg uslišane molitve in duhovnega vpogleda pridobil znanje, modrost, duhovno razumevanje, naklonjenost in še boljši videz.

 

Na koncu desetih dni so bili njihovi obrazi videti lepši in bolj rejeni od vseh mladeničev, ki so uživali kraljevo jed. Tako jim je stražnik odvzel jed in vino, ki naj bi ga pili, in jim dajal le sočivja. Bog je dal tem štirim mladeničem znanje in razumnost v vsem pismenstvu in modrosti. Daniel je bil povrhu še izveden v videnjih in sanjah. Ob koncu dni, za katere je kralj rekel, naj jih pripeljejo, jih je knez evnuhov pripeljal pred Nebukadnezarja. Kralj je govoril z njimi in ni jih bilo najti med vsemi, kakor so bili Daniel, Hananjá, Mišaél in Azarjá; in so stopili pred kralja. Kralj je ugotovil pri njih, da v vseh rečeh v modrosti in v razumnosti, ki jo je iskal pri njih, desetkrat prekašajo vse čarovnike in vedeževalce, ki so bili po vsem njegovem kraljestvu. (Daniel 1:15–20).

 

Ideja za post je torej, da bi pustili na stran drugo hrano in se osredotočili na uživanje rastlinskih obrokov kot dejanje čaščenja in žrtvovanja.

 

Kako dolgo naj traja Danielov post?

 

Čeprav se Danielov post morda ne zdi omejujoč, je običajno mišljen, da ga sledite le do 21 dni. To obdobje temelji na Danielovi odločitvi v 10. poglavju, da si bo tri tedne, medtem ko je v molitvi iskal Boga, prikrajšal »prijetno hrano«, meso in vino.

 

Danielov seznam hrane

 

Edina sprejemljiva živila, ki so izrecno navedena v Svetem pismu, sta voda in zelenjava (sočivje). Vendar se v različici kralja Jamesa uporablja izraz "pulze", kar pomeni »fižol ali seme, pridelano za hrano.« To daje dovoljenje tistim, ki uživajo Daniel post, da jedo polnozrnate žitarice, sadje in drugo rastlinsko hrano – vse ostalo, pa je prepovedano.

 

Živila, ki jih lahko jeste v času Danielovega posta

 

Polnozrnate žitarice: ječmen, rjavi riž, ajda, farro, zdrob, proso, oves, kokica, kvinoja, riževe pogače, rž, sirek, pira, polnozrnata pšenica, polnozrnate testenine in divji riž.

 

Fižol in stročnice: črni fižol, črni grah, fižol kanelini, fižol garbanzo (čičerika), veliki severni fižol, fižol, leča, arašidi, fižol pinto in grah.

 

Oreščki in semena: mandlji, indijski oreščki, lešniki, makadamija, naravna masla iz oreščkov (brez dodatkov), arašidi, pekani, bučna semena, pinjole, pistacije, mak, sezamova semena, sojini orehi, sončnična semena in orehi.

 

Zelenjava: Vsa zelenjava, sveža, zamrznjena, posušena, v soku ali v pločevinkah.

 

Sadje: Vse sadje, sveže, zamrznjeno, posušeno, stisnjeno v sok ali konzervirano (če ne vsebuje dodanega sladkorja).

 

Olja: Olja lahko uporabite minimalno, vendar ne za cvrtje.

 

Zelišča, začimbe in semena: Vključuje tudi sol in poper.

 

Sojini izdelki: vsi izdelki iz soje, vključno s tofujem.

 

Nekvašeni kruh: polnozrnati kruh brez kvasa, sladkorja ali konzervansov.

 

Voda: dovoljena destilirana, filtrirana, gazirana, izvirska in mineralna voda.

100-odstotni sadni sok: naravni, 100-odstotni sadni sok je dovoljen, vendar ga je treba zaužiti zmerno.

 

Živila , ki jih ne morete jesti na Danielovem postu

 

Živalski izdelki: vse meso, mlečni izdelki, morski sadeži in jajca.

 

Sladila: agavin nektar, umetna sladila, rjavi rižev sirup, rjavi sladkor, trsni sok, koruzni sirup, med, sladni sirup, melasa, surovi sladkor, sladkor in drugi sirupi.

 

Kvašen kruh: kruh pečen s kvasom.

 

Rafinirana in predelana živila: Živila, ki vsebujejo umetne arome, umetne konzervanse, aditive za živila, belo moko in beli riž.

 

Globoko ocvrta hrana: Vsa ocvrta hrana.

 

Trdne maščobe: maslo, mast, margarina in krema.

 

Čokolada: mlečna čokolada, polsladka čokolada, temna čokolada, čokoladni sirup in kakav.

 

Nekatere pijače: alkohol, kava in druge kofeinske pijače.

 

Je Danielov post zdrav? 

 

Študija iz leta 2010 je pokazala, da 21-dnevni Daniel post dobro prenašajo tako moški kot ženske in da izboljša nekatere dejavnike tveganja za presnovne in srčno-žilne bolezni. Vendar pa so za pridobitev prepričljivih rezultatov potrebne večje, študije v daljšem časovnem obdobju.

 

Pridobite Danielove recepte:

 

21 okusnih receptov za hiter začetek vašega Danielovega posta

https://www.allrecipes.com/gallery/delicious-recipes-daniel-fast/

 

29 Danielovih hitrih prigrizkov

https://www.allrecipes.com/gallery/daniel-fast-snacks/

 

8 Danielovih hitrih sladic

https://www.allrecipes.com/gallery/daniel-fast-desserts/

 

Vsak kdor se bo odločil uporabiti ta post, naj ga uporablja v Božji modrosti, z molitvijo in osebnim odnosom z Gospodom.

 

  


 

 DANIELOV POST – PULSE

 

Sestavine

12 oz običajno približno ena vrečka ali 1 1/2 skodelice mešanega posušenega fižola, kot je pinto, črni in mornarski (340 gr).

12 oz leče in/ali zdrobljenega graha (340 gr)

1 skodelica celega ječmena in/ali pšenice starodavne sorte, kot sta pira ali kamut, če želite ostati pristni

1/2  skodelice prosenega amaranta ali celo kvinoje

1 žlica cele gorčice ali 2 čajni žlički gorčice v prahu

1 žlička kurkume

1 žlica mletega česna

1 žlička koriandra

2 lovorjev list

1 žlička kumine

Voda

Morska sol

 

2 skodelici kostne juhe ali zelenjavne juhe po želji (Kostno juho na Danielovem postu ne uporabimo).

 

Navodila

Prvi korak je, da vsa žita in stročnice namočite noč (ali vsaj šest ur) pred pripravo obroka. Priporočam, da stročnice hranite v eni posodi, zrna pa v drugi. Če uporabljate kvinojo ali amarant, predlagam, da ju namočite v ločenih posodah. (Zjutraj vse speremo v sveži vodi).

 

Po namakanju vsebino vsake posode sperite in jo dajte v vložek za počasno kuhanje ali velik jušni lonec – če uporabljate kvinojo ali amarant, rezervirajte. Stročnice in žita ne pozabite spirati, dokler voda ne postane bistra in ni več mehurčkov (predvsem na kvinoji in amarantu).

 

Fižol in zrna, če jih uporabljate, prelijte z juho.

 

Fižol in zrna pokrijte z vodo in dodajte ščepec morske soli. Kuhajte na majhnem ognju, dokler se fižol in zrna ne začnejo zmehčati. Časi kuhanja bodo različni, vendar načrtujte več ur. Rada uporabljam svoj počasen kuhalnik, da med kuhanjem ne zažgem pulzne mešanice.

 

Dodajte gorčico, kurkumo, česen, koriander, kumino in lovorjev list. Poigrajte se s količinami – pogosto jih spreminjam glede na svoje razpoloženje in celo letni čas. Včasih dodam celo cimetovo palčko ali kakšen janež.

 

Dodajte kvinojo in amarant, če uporabljate, ter še eno skodelico vode ali juhe. Kuhajte pol ure do eno uro. Občasno premešajte in pazite na raven tekočine. Če želite bolj gosto jed naj bo manj vode, če boste vodo dodali, ga boste jedli bolj kot juho. Če želite, da je suho, precedite (če je potrebno) in postrezite pulz, ko fižol doseže želeno konsistenco. Če vam je pulz bolj všeč kot juha, pustite nivo tekočine tik nad pulzom in kuhajte, dokler se začimbe dobro ne pomešajo in pulz doseže želeno konsistenco.

Postrezite vroče in prelijte s katero koli od zgornjih idej.

Opombe o receptu

Ta recept lahko pripravite v počasnem kuhalniku (moj najljubši način) ali na štedilniku.

 

Prosimo, da preberete zapis v receptu za PREDNAMAKANJE fižola in zrn. Tej mešanici lahko dodate tudi riž, vendar vam lahko popije tekočino in povzroči bolečino. Če želite riž jesti s svojim pulzom, predlagam, da ga pripravite posebej. Po želji lahko pripravite tudi pšenico in ječmen. Zrna lahko tudi popolnoma izpustite, če želite ostati brez glutena.

 

Če se želite uskladiti z Danielovim Sveto pisemskim postom, ne uporabljajte kostne juhe.

 

PODVOJITEV IN NAMAKANJE

Za svojo družino ta recept vsaj podvojim. Če želim, da se ostanki preoblikujejo v taco nadev, nadev za pito ali mešanico za enolončnice, potem ga potrojim. Upoštevajte, da se posušen fižol in zrna običajno podvojijo v velikosti, ko jih navlažimo v vodi. Torej, kar se začne kot ena skodelica fižola, bo, ko bo pripravljeno, postala približno dve skodelici.

 

Ne pozabite prositi za Božji blagoslov, preden začnete jesti!

 

ZAMISLI ZA DODATKE IN DODATKE

Obstaja več stvari, ki jih lahko prilagodite svojemu utripu. Spodaj je nekaj idej za prelive in vključke, pa tudi tehnike za izboljšanje vašega pulse-ja.



 

 

 

  

Ni komentarjev:

Objavite komentar