KLJUČ 8
Skrb za vaš Tempelj
Steve Austin
Vaše telo je tempelj Svetega Duha . . . Poveličujte Boga
v svojem telesu.
(1 Korinčanom 6:19–20).
Verjamem, da je največje darilo, ki ga lahko date svoji
družini in svetu, vaše zdravje - Joyce Meyer
V UVODU sem rekel, da ima vera dva dela: naš del in Božji
del. Bog ne bo zamudil opraviti svojega dela, vendar od nas pričakuje, da
opravimo svoje del. Dal nam je eno telo za vse življenje in pričakuje, da bomo dober
gospodar tega. Veliko bolezni nastane vsaj delno kot posledica tega, ker ljudje
ne skrbijo za svoje telo. Lahko uporabimo vseh prejšnjih sedem ključev do ozdravljenja,
toda če nam pri tem zadnjem spodleti, bo morda vse zaman.
Telo ima neverjetno sposobnost samo-ozdravljanja s
pravilno prehrano, telesno vadbo in drugimi izbirami zdravega življenjskega
sloga, vendar je na nas, da te izbire sprejmemo. V tem poglavju vas želim
izobraziti, opremiti in navdihniti za izpeljavo zdravih odločitev, ki vam bodo
pomagale ozdraveti in se počutiti najbolje.
Več kot desetletje preučujem prehrano in dobro počutje
ter poučujem druge o tem. Na Facebooku imam skupino z naslovom Healthy You with
in na tisoče članov, kjer delimo najnovejše informacije o prehrani ter fitnesu
in zdravih receptih. Ne trdim, da sem zdravstveni strokovnjak, sem samo navdušenec
in zagovornik zdravja. Z vami želim deliti nekaj odličnih informacij, ki sem se
jih naučil o tem, kako premagati in preprečiti bolezen.
Če se borite z rakom, priporočam tudi knjigo Chris
premagal raka, neverjeten vir za premagovanje raka z zdravo prehrano in
življenjskim slogom.
Ker sem v 25 letih služil na tisoče bolnišničnim pacientom,
sem bili zgroženi nad hrano in pijačo, ki jo redno dajejo bolnikom.
Beli kruh, beli riž in pire krompir; mlahava, brez
življenja, konzervirana zelenjava brez hranil, saj so bila s kuhanjem izločena iz nje; sladke
sladice; in gazirane pijače v pločevinkah.
Uživanje takšne hrane prikrajša telo za vitalna hranila in
energijo, ki jo potrebuje za boj proti bolezni in za ozdravljenje. Cole Kazdin,
štirikratna, z Emmyjem nagrajena televizijska novinarka, ki je pisala za New York
Times in za druge vrhunske publikacije je zapisala: »Večina bolnišnic in zdravstvenih
ustanov v ZDA ima pogodbe z behemoth industrial prehrambno korporacijo, kot je
Aramark, ki nudijo hrano tudi v zaporih.«
Pronicljiv članek Jane Hurst dodaja: Kar zadeva hrano, je
proračun v večini bolnišnic v primanjkljaju. Investirali so v mnoge druge vidike,
vendar ne v hrano. Bolnišnica zagotavlja osnovni obrok nizke kakovosti, ki
ustreza proračunski omejitvi. Številne bolnišnice uporabljajo prodajalce hrane,
ki ponujajo poceni in nezdravo hrano. Večina bolnišnične hrane je predelana in
ima preveč sladkorja. Večina obrokov vsebuje nekaj predelanega mesa, umetno
sladkana živila in sladkane pijače. Nekatera od teh živil so bila povezana z
nekaterimi vrstami raka. Povzročijo vam lahko več težav in negativno vplivajo
na, ali odložijo vaše okrevanje.
Poskušati se zdravo prehranjevati v bolnišnici je lahko
zastrašujoče, toda tam, kjer je volja, obstaja tudi pot, kot pravi pregovor. V
bolnišnici lahko jeste zdravo, če imate voljo, da tega ne posladkate: Morate
biti zelo odločni in namerni glede tega. Razmišljajte o tem kot da je od tega
odvisno vaše življenje. Spodaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo lahko v pomoč,
kako v bolnišnici, ali doma jesti bolj zdravo:
1. Zahtevajte
več zelenjave in svežega sadja. Zahtevajte, da kuhinja ne razkuha
zelenjave, saj s tem močno zmanjša ali celo izniči njeno
hranilno vrednost. Zahtevate lahko tudi surovo zelenjavo, ki je prehransko najboljša,
kot solata ali narezano korenje ali kumare.
2. Zmanjšajte
količino škroba
Zelenjava, kot sta koruza in krompir, se v telesu hitro
spremenita v sladkor. Najbolj zdrava zelenjava so špinača, korenje, brstični
ohrovt, ohrovt, zeleni grah, šparglji, zelje, sladki krompir, zelena zelenjava
in stročji fižol.
Izogibajte se sadnim skodelicam, ki običajno plavajo v
sladkem sirupu, in namesto tega zahtevajte sveže sadje. Če je na voljo;
borovnice, jagode ter robide, ki imajo nizek glikemični indeks, in so polne
antioksidantov. So zelo zdrava izbira.
3. Namesto
govedine izberite ribe, piščanca ali purana. Le-ti so bolj zdrava možnost.
4. Izogibajte
se omakam. Te običajno vsebujejo velike količine glutena, natrija, sladkorja in
ogljikovih hidratov.
5. Izogibajte
se sladicam. Polne so sladkorja in nimajo nobene hranilne vrednosti.
6. Izogibajte
se sadnim sokovom. Polni so sladkorja, vsebujejo zanemarljivo malo količino
dejanskega sadnega soka in nimajo skoraj nobene hranilne vrednosti.
7. Izogibajte
se kruhu. Gluten, beljakovina v pšenici, ki jo najdemo v večini kruha, je eno
najbolj vnetnih živil. Poleg tega se kruh v vašem telesu hitro spremeni v
sladkor. To velja tako za pšenični kot za beli kruh. En kos polnozrnatega kruha
zviša vaš krvni sladkor enako ali bolj, kot namizni sladkor (glikemični indeks
72 v primerjavi s 59 za sladkor)!
Glikemični indeks nam pokaže,
kako živilo vpliva na raven glukoze v naši krvi. Dva kosa pšeničnega kruha imata
višji glikemični indeks kot ploščica Snickers in dvigne vaš krvni sladkor bolj kot
dve žlici sladkorja!
8. Izogibajte
se vsem gaziranim pijačam, tudi dietnim. Namesto tega pijte vodo. Sode
so tekoči strup. Sladke zvišajo krvni sladkor in
vsebujejo škodljive dodatke. Dietne spremenijo bakterije v črevesju, da
proizvajajo vnetne beljakovine, ki povzročajo zvišanje krvnega sladkorja (čeprav
trdijo, da v njih ni nič sladkorja ali kalorij).
Inzulinska rezistenca poškoduje vaše
arterije in poveča vašo telesno maso.
Torej so vse prej kot »dietne«. Umetna kemična sladila povečajo tveganje za
raka. Dietne gazirane pijače tudi potrojijo vaše tveganje za možgansko kap ali
demenco.
9. Prosite
družino in prijatelje, naj vam prinašajo zdrave obroke in prigrizke.
10. Naročite zdrave obroke od zunaj, na dostavo, z vseprisotnimi
podjetji, kot sta Door Dash in Uber Eats, ter restavracij, ki hrano dostavijo.
To je izvedljiva možnost v večini mest.
Živila, ki jih lahko dodate ali odvzamete iz svoje
prehrane
Daleč najpomembnejši del skrbi za naš tempelj je naša
prehrana. To, kar damo v usta, je eden največjih dejavnikov našega zdravja. Naše
dnevne prehranske odločitve bodisi krepijo naše zdravje bodisi nas delajo
ranljive za bolezni. Ko gre za pravilno prehrano, ni nadomestila za
izobraževanje, da boste lahko sprejemali premišljene prehranske odločitve.
Ozej 4:6 pravi: »Moje ljudstvo propada, ker nima
spoznanja.« Jaz si ne želim, da bi bili to vi, zato vam bom povedal
nekaj o nekaterih živil, ki bi jih morali zaužiti več, in o nekaterih, ki bi se
jim morali izogibati, če želite zmagati v vaši bitki za zdravje.
Pet živil, ki jih morate jesti pogosteje
1. Zelenjava
in sadje. Najučinkovitejši korak je, jesti več zelenjave in sadja. To je
najučinkovitejši korak, ki ga lahko naredite za
izboljšanje in zaščito svojega zdravja.
Mi bi morali dnevno zaužiti pet do devet obrokov
zelenjave in sadja (v večini primerov, je porcija enaka 1 skodelici). To
količino zelenjave in sadja poje manj kot 10 odstotkov Američanov, vsak četrti
Američan pa poje manj kot eno skodelico na dan!
Povežite to z dejstvom, da je osupljivih 90 odstotkov živil,
ki jih uživajo Američani, predelanih
živil, zato ni čudno, da imajo v naši državi ljudje toliko kroničnih bolezni.
Za pomoč telesu pri ozdravljenju in ohranitvi optimalnega zdravja, vas
spodbujam k prehrani, ki je približno 80 odstotkov rastlinskega izvora in 20
odstotkov čistega mesa in rib. Poskusite omejiti prigrizke in jih nadomestiti s
sadjem, oreščki, in zdravimi semeni.
Koristi uživanja več zelenjave in sadja so dokazane v
kliničnih študijah. Met študija, objavljena v Journal of Epidemiology &
Community Health, ki je preučevala 65.000 ljudi v sedemletnem obdobju, je zaključila,
da so imeli ljudje, ki so jedli največ zelenjave in sadja, 33 % manjšo
verjetnost smrti zaradi katerega koli vzroka, v primerjavi z ljudmi, ki so
jedli zelo malo teh zdravih živil.
Njihovo tveganje smrti zaradi raka je bilo 25 % nižje,
srčno-žilne bolezni pa so se zmanjšale za 31 %.« Skratka prehranjevanje z več
zelenjave in sadja prinaša neverjetne koristi za zdravje in dramatično poveča
dolgoživost.
Čeprav je sadje zdrava izbira, ima zelenjava še boljšo moč
preprečevanja bolezni, zato poskusite zaužiti več zelenjave kot sadja. Študija
v Angliji, ki je potekala na 65.000 ljudeh v dvanajstletnem obdobju je ugotovila,
da je »zelenjava bolj koristna za zdravje kot sadje.
Raziskovalci University Collegea v Londonu so ugotovili,
da vsaka dnevna porcija zaužite sveže zelenjave zmanjša splošno tveganje smrti
za skoraj 16 %. v primerjavi s samo 4 % na porcijo svežega sadja.«
Še zadnji nasvet o uživanju zelenjave in sadja: poskusite
»jesti mavrico«. To pomeni uživanje zelenjave različnih barv. Sadje in
zelenjava vsebujejo močna fitohranila, ki pomagajo preprečevati bolezni in
ohranjati telo zdravo in živahno. Vsaka barva sadja in zelenjave predstavlja
drugačne fitonutriente. Uživanje mavrice vam pomaga pridobiti celotno paleto
teh fitonutrientov za boj proti boleznim.
2. Jagode.
Jagode so eno najboljših živil, ki jih lahko zaužijete. So bogate z
antioksidanti, z nizkim glikemičnim indeksom, tako da ne
dvignejo krvnega sladkorja, so protivnetne in bogate z vlakninami, ki pomagajo
pri hujšanju in zniževanju holesterola in krvnega tlaka.
3. Zdrave maščobe. Uživanje veliko zdravih maščob
je nujno za dobro zdravje. Naši možgani so sestavljeni iz okoli 60 odstotkov
maščobe, mielinska ovojnica ki pokriva naše živce je sestavljena iz 80
odstotkov maščobe in vsaka celica našega telesa je prekrita z maščobno membrano.
Vse to je treba za pravilno delovanje napolniti z maščobo.
Zdrave maščobe so veliko čistejši vir goriva za vaše telo
in možgane kot tipični vir goriva; glukoza. Poleg tega zdrave maščobe krepijo
vaš metabolizem, ki vam pomaga pri izgubi teže; znižanju (slabega) holesterola
nizke gostote; zvišanju (dobrega) holesterola visoke gostote; in znižanju
splošnega holesterola.
Dobri vir zdravih maščob so oreščki (zlasti mandlji,
pekani orehi, makadamija, pistacije in orehi); avokado; ekstra deviško oljčno
olje; olje MCT; in divje ulovljene »mastne ribe«, kot so aljaški losos, sardine
in skuše.
Najbolj zdrava olja za kuhanje so (1) ekstra deviško
oljčno olje, (2) avokadovo olje, (3) kokosovo olje, (4) maslo ali ghee iz mleka
krav hranjenih na pašnikih in (5) olje oreščkov makadamije.
4. Čisto meso. Jejte organsko govedino, goveda hranjenega s travo, naravnega piščanca in drugo meso, ki ne vsebuje hormonov ali antibiotikov in je bilo hranjeno z ne-gensko spremenjenimi organizmi.
5. Divje ribe. Najbolj zdrave ribe za uživanje so divje
ribe SMASH:
S—losos
M—Skuša
A - inčuni
S—Sardine
H—Sled
Te ribe so najčistejše in imajo najvišjo vsebnost omega-3
maščob. Izogibajte se rib iz ribogojnic,
tilapije, soma in tune (zaradi živega srebra, ki ga vsebujejo).
Šest živil, ki se jim je treba izogibati
1. Sladkor
in slabi ogljikovi hidrati. Iz vseh raziskav, ki sem jih opravil o zdravju
in dobrem počutju v več kot desetletju, so sladkor in
slabi ogljikovi hidrati sovražnik številka ena za zdravje.
2. Slabi
ogljikovi hidrati so živila, ki se v našem telesu hitro spremenijo v sladkor.
Nekateri najpogostejši primeri so
kruh, torte, piškoti, beli riž, navadni krompir, koruza, skoraj vsi kosmiči za
zajtrk (da, tudi tisti, ki izgledajo zdravi), predpakirani sokovi in sladkani jogurti.
Tukaj je nekaj razlogov, zakaj bi
se morali izogibati sladkorju in slabim ogljikovim hidratom v vaši prehrani,
kot kugi:
Sladkor pustoši po našem telesu in opustoši naše zdravje.
Rakave celice obožujejo sladkor in se na njem dobro razmnožujejo.
Sladkor povzroči, da vaša jetra proizvedejo več
holesterola in trigliceridov, ki mašijo vaše arterije.
Sladkor ustvarja cikel povpraševanja po več in več
sladkorja, kar zviša raven inzulina, ki telesu sporoča, naj skladišči maščobo.
Zaradi tega pridobite in obdržite težo kljub drugim prizadevanjem da bi
zmanjšali svojo telesno težo.
Preveč sladkorja prekomerno obremeni trebušno slinavko in
povzroči odpornost proti insulinu. Če ne drugače, lahko to vodi v preddiabetes in sladkorno bolezen
tipa 2. To bolezensko stanje je v naši družbi epidemija, ki prizadene enega od
dveh odraslih, a mnogi se niti ne zavedajo, da ga imajo. Sladkor lahko za več
ur oslabi vaš imunski sistem, za 50 odstotkov.
Sladkor povzroča vnetja, vnetje pa je vzrok vsake kronične
bolezni. Sladkor je uničujoč za črevesje. Hipokrat, oče Zahodne medicine je
rekel: »Vse bolezni se začnejo v črevesju.« Sladkor nahrani slabe črevesne
bakterije, le-te pa povzročajo nezdrav mikrobiom (poruši ekosistem trilijonov
bakterij, ki živijo v črevesju). Preveč sladkorja lahko povzroči tudi sindrom popuščanja
črevesja, stanja, ko so v črevesju luknje, ki posledično lahko povzroči
številne zdravstvene težave.
Živilska industrija uporablja na živilskih nalepkah približno
dvajset različnih imen za sladkor, da bi njegovo prisotnost prikrili. Poskusite
si zapomniti ta imena, da boste lahko na etiketah prepoznali skrite vire
sladkorja. Tukaj je seznam pogostih psevdonimov za sladkor: vse, kar se konča
na -oza, na primer saharoza, dekstroza, glukoza in fruktoza.
koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze
koruzni sirup
koruzna sladila
evaporiran trsni sok
slad
sladni sirup
sirup iz ječmenovega slada
ekstrakt ječmenovega slada
maltodekstrin
sirup iz rjavega riža
javorjev sirup
sok pese
melasa
med
turbinado
agava
Najbolj zdrava nadomestka sladkorja sta stevia in monk
fruit.
3. Slabe
maščobe
Izogibajte se hidrogeniziranim in delno hidrogeniziranim
maščobam ter nasičenim maščobam živalskega izvora. (Kokosovo olje sestavlja 80 do 90
odstotkov nasičenih maščob, vendar je zdrava nasičena maščoba rastlinskega
izvora.) Izogibajte se margarini (zlasti v obliki palčke) in namazov podobnih
maslu, tudi takih, ki so opisani kot zdravi. Namesto tega jejte maslo ali ghee.
Ghee je preprosto prečiščeno maslo, ki je bilo rahlo karamelizirano in iz njega
je bila odstranjena večina vode. Je stabilen na policah in ima visoko dimno
točko, zato je odličen za kuhanje.
Izogibajte se olju iz ogrščice, rastlinskemu, sončničnemu
olju, olju iz grozdnih pešk, koruznemu, sojinemu olju in olju žafranike. Ta
olja delujejo v telesu zelo vnetno, in vsebujejo preveč omega-6 maščob, ki jih
Američani že tako dobijo veliko preveč.
4. Gluten
Gluten je beljakovina, ki jo najdemo predvsem v izdelkih
na osnovi pšenice. Kruh, piškoti, torte, pica, testenine in kosmiči so očitni
viri, vendar obstaja veliko skritih virov glutena. Ne uživati glutena ni samo zadnja
zdravstvena modna muha; obstaja gora dokazov, ki kažejo na škodljivo delovanje glutena
na naše zdravje. Je eno najbolj vnetnih živil in lahko ga vnesete v svoje telo, tudi
če mislite, da ga niste vnesli.
Gluten tudi zelo škoduje našemu črevesju in lahko
povzroči sindrom popuščanja črevesja. Povzroča tudi avtoimunske odzive, povečanje
telesne mase, možgansko meglo in kopico drugih negativnih odzivov v
telesu.
5. Ocvrta
hrana
Hitra hrana, predelana/predpakirana hrana, kot so
zamrznjeni obroki in konzervirana hrana. Ta živila so polna nezdravih maščob,
ki povzročijo vnetje in zamašijo vaše arterije. Vsebujejo tudi visoke količine natrija,
sladkorja in kemičnih dodatkov, nimajo pa skoraj nič hranilne vrednost. V
večini primerov plačate za udobje.
6. Nezdrava
hrana
Čips, piškoti, torte, pite, bonboni, sladoledi, tako
imenovana živila, ki vsebujejo le mrtve kalorije brez hranilne vrednosti. Še
huje, polni so zdravju škodljivih sestavin, kot so sladkor, gluten, visoko fruktozni
koruzni sirup in nezdrave maščobe. Torej tudi zelo vnetne.
7. Umetna
sladila in dietne gazirane pijače
Vsa umetna sladila so slaba in povečajo tveganje za raka,
možgansko kap, srčni napad, debelost, sladkorno bolezen in sindrom prepustnega
črevesja. Čeprav izdelek označijo kot »nič kalorij«, le-ti spremenijo bakterije
v vašem črevesju, da proizvedejo vnetne beljakovine, ki povzročijo povečanje
krvnega sladkorja ter inzulinsko rezistenco, ki lahko povzroči debelost in
diabetes tipa 2, ter poškodbe arterij. Izogibajte se jim kot kuge in raje
izberite naravna sladila, kot sta stevia in monk fruit.
Vodnik za zdravo nakupovanje živil
Mark Hyman, dr. med., direktor funkcionalne medicine na
prestižni Cleveland Clinic, enajstkratni avtor uspešnic New York Timesa in eden
izmed najboljših zdravnikov naravne medicine na svetu, je rekel: »Kar
postavite na konec vaših vilic je močnejše zdravilo od vsega, kar boste našli v
steklenički za tablete. Hrana je najmočnejše zdravilo za zdravljenje od kroničnih
bolezni. Vse kar morate storiti je, da pojeste svoje zdravilo in pomislite na
svojo trgovino z živili kot na vašo lekarno.« Všeč mi je ta citat in
verjamem vanj z vsem srcem.
Izziv je, da obstaja vrtoglava paleta izbir med 47.000
izdelkov v povprečni trgovini z živili. Velika večina teh izdelkov so
»frankenfood«, polni nevarnih kemikalij, sladkorja,
natrija in drugih dodatkov, ki jih premeteno tržijo, da
bi mislili, da so zdravi. Morate razumeti, da je na splošno glavna prednostna
naloga živilske industrije, ne vaše zdravje, ampak vaš denar. Hrana je velik
posel. Američani trošijo več kot pol trilijona dolarjev na leto za živila. Cilj
večine običajnih živilskih podjetij je proizvajati hrano poceni in vas s tem
privabiti k nakupu njihovih izdelkov, tudi če za to uporabijo očitno prevaro.
Nakupovanje živil za optimalno zdravje je lahko podobno filmu
Igre lakote in verjetnosti nam zagotovo niso v prid. Zato moramo biti
izobraženi, znati brati etikete in pametno izbirati.
V 5. Mojzesovi knjigi 30:19 je Bog rekel: »Predložil
sem ti življenje in smrt, blagoslov in prekletstvo. Izberi torej življenje, da
boš živel.« To je miselnost, ki jo morate imeti, ko greste v trgovino z
živili ali v restavracijo. Izberite življenje. Samo eno telo imaš, in samo eno
življenjsko dobo imaš. Ne morete ga vsakih nekaj let zamenjati za novega, kakor
menjate avto. Zato je pomembno, da zagotovite svojemu telesu najboljšo
prehrano, da se pozdravi in ostane
zdravo.
Tukaj je nekaj splošnih smernic za zdravo nakupovanje
živil: Ostanite na obodu. Zdravo, živo hrano, ki jo morate jesti za optimalno
zdravje večinoma najdemo na obodu trgovine z živili, ne na sredinskih prehodih.
Obod običajno vključuje ekološke pridelke, ribe, zdravo meso, jajca itd.
Osredotočite se na živila, ki ne potrebujejo oznak. Z
drugimi besedami, pridelki, meso,
morski sadeži itd. Če morate iti po enem od osrednjih
prehodov in kupiti izdelek z oznako, izberite tiste, ki imajo pet ali manj
naravnih sestavin ki jih prepoznate, (tj. brez kemijskih imen ali sestavin, ki
jih ne morete prepoznati, ali izgovoriti). Če ga vi ne boste prepoznali, ga
tudi vaše telo ne bo!
V trgovino pojdite zgodaj. Kolikor lahko, se izogibajte
časom, ko so trgovine z živili običajno zagozdene z ljudmi. Gremo zgodaj
zjutraj pred množico, kar nam bo zagotovilo, da bomo dobili najbolj svežo in
najboljšo izbiro pridelkov in drugih zdravih živil.
Kupujte ekološko
Pesticidov ni mogoče popolnoma sprati in izločiti iz celične
strukture pridelka. Ti pesticidi povzročajo raka, so motilci hormonov in imajo še
mnoge druge negativne učinke na naše telo. Malo več plačate za organsko, vendar
se splača, saj je vaše zdravje neprecenljivo.
Kupite izdelke najbolj živih barv, ki so hrustljavi in
sveži. Tako boste dobili zelenjavo in sadje z najvišjo hranilna vrednostjo.
Osredotočite se na živila, ki bodo gnila. Izogibajte se
pakirani in predelani hrani, ki lahko zdrži v vaši shrambi tedne ali mesece. Ta
so v primerjavo z živo, polnovredno hrano mrtva živila, obdelana živila.
Živila, ki bodo gnila, so živa živila ki spodbujajo dobro zdravje.
Kupujte samo prigrizke rastlinskega izvora. Sem spadajo
zelenjava, sadje, oreščki semena, zdrava žita. Izogibajte se živilom z
dvomestnim številom, gramov sladkorja ali živilom, ki vsebujejo umetna sladila.
Zdaj se bomo lotili bistva. Sprehodil te bom skozi to,
kako narediti najbolj zdravo izbiro v trgovini z živili po abecednem vodniku za
nakupovanje živil. Ne pozabite: Vsaka prehranska izbira, ki jo naredite, vas
vodi k ozdravljenju ali pa potencialno ovira vaše ozdravljenje.
Umetna sladila: Izogibajte se vsem umetnim
sladilom in hrani ki jih vsebujejo. Najbolj zdravi naravni sladili sta stevia
in monk, sadje.
Govedina: izberite organsko govedino, hranjeno s
travo, za katero piše, da ne vsebuje hormonov in antibiotikov.
Kruh: izberite brezglutenskega ali sorte s kaljenimi
semeni (kot Ezekiel kruh). Izogibajte se
belemu in polnozrnatemu kruhu. Vpliva na vaš krvni sladkor. Če pojeste dva kosa
polnozrnatega kruha je to enako, kot bi pojedli dve žlici sladkorja!
Ploščice za zajtrk: priporočam, da se izogibate ploščicam
za zajtrk kupljenim v trgovini. Nemogoče je najti takšne, ki bi bile prehransko
zdrave. Če je to »zgrabi in pojdi«, ki vam je pomembna za zajtrk, si lahko
preprosto pripravite svoje lastne zajtrkovalne ploščice z zdravimi sestavinami,
kot so semena, oreščki, temni čokoladni koščki in datlji. Preprosto po-googlajte
»recept za zdrav zajtrk« in boste našli nekaj odličnih in enostavnih receptov.
Ali pa samo pojejte kos sadja ali nekaj oreškov.
Kosmiči za zajtrk: priporočam, da se izogibate
večini kosmičev za zajtrk, vključno s tistimi, ki se poskušajo tržiti kot »zdravi«.
Če res želite žitarice, izberite tiste, ki so brez žit, (tj. vsebujejo samo
oreščke, semena in nekaj drugih zdravih sestavin) in malo sladkorja. Eden mojih
najljubših je Granola brez žitaric, ki
jo kupim pri Costco in vsebuje samo oreščke, semena, posušene borovnice in
cimet, sladkan pa je s stevijo in meniškim sadežem. Vsebuje le dva grama
sladkorja na porcijo in nima nič dodanega sladkorja. To je primer vrste žita,
ki bi ga morali iskati.
Maslo:
Izberite organsko maslo (od krav hranjenih s travo), kot
je irsko maslo Kerrygold ali Maslo znamke Kirkland (Costco) iz Nove Zelandije.
To maslo ni iz mleka krav hranjenih s travo, vendar bi bilo naslednja najboljša
izbira. Izogibajte se vsem vrstam margarin ali maslu podobnih namazov, tudi
takih, ki se navajajo kot zdravi.
Sir:
Najbolj zdravi siri so feta, parmezan, bio ovčji oziroma
kozji sir. V nasprotnem primeru bi se izognil siru ali ga vsaj zmanjšal na
minimum iz razloga, ki ga navajam spodaj glede mleka.
Piščanec:
Izberite piščanca z oznako »naravno« ali »organsko«. To
pomeni, da ne vsebuje hormonov in antibiotikov in so bili hranjeni z dietno
hrano, brez GSO.
Kava:
Navadna ekološka kava brez okusa je najbolj zdrava
izbira.
Kavne smetane:
Skoraj vse kavne smetane so nezdrave mešanice, vključno s
tistimi, ki so nesladkane. Če pogledate njihove sestavine, boste našli litanijo
nezdravih sestavin, vključno s koruznim sirupom, vnetnimi olji, karagenanom
(aditiv, ki deluje vnetno), maltodekstrinom (zgoščevalec, ki se v telesu
spremeni v sladkor) in drugimi.
Izberite naravno smetano, ki je po možnosti ne-mlečna
(tj. narejena iz kokosovega mleka, mandljevega mleka, itd.) in ne vsebuje
sladkorja ali nezdravih sestavin.
Začimbe:
Majoneza: Avokadova majoneza je najbolj zdrava
možnost. Je kremasta, okusna in nima okusa po avokadu.
Kečap:
Izberite samo organski kečap z minimalno količino
sladkorja in brez visoko-fruktoznega koruznega sirupa.
Gorčice: večina je v redu, če ne vsebujejo
sojinega olja ali drugih dodatkov.
Jedilna olja:
Najbolj zdrava olja so ekstra deviško oljčno olje,
avokadovo olje, kokosovo olje, ghee ali maslo krav hranjenih s travo ali olje
makadamije. Izogibajte se navadnih olj, olja ogrščice, koruznega olja,
sončničnega olja, olja iz žafranike, sojinega olja, olja iz grozdnih pešk in
arašidovega olja.
Koruza: Skoraj 95 odstotkov koruze v Ameriki je
gensko spremenjene, zato se je najbolje
izogibati koruzi in koruznim izdelkom. Tudi če kupujete organsko, je to še
vedno škrobna zelenjava, ki poviša krvni sladkor, zato bi jo izbral le kot malo
porcijo.
Jajca:
Najbolj zdrava izbira so organska jajca, vzrejena na
pašnikih. Druga najboljša izbira zdravih jajc so iz ekološke in proste reje.
Tretja najbolj zdrava izbira sta organska, kjer kokoši niso v kletkah.
Konvencionalnim jajcem bi se popolnoma izogibal, saj kokošim injicirajo
antibiotike in hormone ter jih hranijo z GSO žitno hrano, zaradi česar so ta
jajca izrazito manj zdrava kot prej omenjene izbire.
Ribe:
Glejte »Morski sadeži« spodaj.
Med: izberite surov, nefiltriran med in ga jejte
zmerno, ker bo zvišal vaš krvni sladkor.
Žele: Izogibajte se večini želejev, saj vsebujejo
preveč sladkorja. Moja najljubša blagovna znamka je Nature's Hollow HealthSmart
jelly. Je brez sladkorja, okusen in zdrav.
Kefir:
Kefir velja za zdravega zaradi probiotikov, ki jih
vsebuje, vendar priporočam, da se mu izogibate zaradi komentarjev pod »Mleko«
spodaj.
Jaz močno priporočam dnevno jemanje probiotika z vsaj
tridesetimi milijardami enot in dvanajst sevov probiotičnih bakterij. To vam bo
zagotovilo izjemno več in boljših probiotikov kot kefir. Če ste naravnani na
uživanje kefirja, bi bil navaden, nesladkan, organski kefir iz kozjega mleka najbolj
zdrava izbira. V redu bi bil tudi nesladkan kefir, narejen iz ekološko
pridelanega kravjega mleka. Izogibajte pa se aromatiziranim kefirjem, saj
vsebujejo preveč sladkorja.
Mleko: Priporočam, da se popolnoma izogibate
kravjemu mleku. Dr. Mark Hyman, o tem piše v svoji knjigi »Hrana: kaj za vraga
naj jem?«
Mlečni izdelki so popolna hrana narave, vendar le, če
ste tele. Ne spodbuja zdravih kosti oziroma ne preprečuje zlomov. Mleko vsebuje
več kot šestdeset naravno prisotnih hormonov, ki lahko povzročijo raka in
povečajo telesno maso. Mleko z nizko vsebnostjo maščob je še slabše. . . .
[Današnje kravje mleko vsebuje] alergene, beljakovine,
antibiotike in rastne faktorje, od katerih je znano, da nekateri spodbujajo nastanek
raka, kot npr, IGF-1 (inzulinu podoben rastni faktor). Pravzaprav
študije kažejo, da mleko dejansko povzroči šibkejše kosti. Poleg tega je v
hrani veliko boljših, bogatejših in bolj zdravih virov kalcija, kot mleko.
Veliko bolj zdrava možnost kot kravje mleko je mleko iz
oreščkov. Moja najljubša sorta so makadamijino, orehovo, mandljevo in kokosovo
mleko. Izbiraj tiste, ki so nesladkani in brez karagenana.
Maslo iz oreščkov: Izogibajte se večini
komercialnih znamk arašidovega masla, saj vsebujejo nezdrava olja in dodan
sladkor. Namesto tega sami zmeljite arašide oz mandlje, (mandljevo maslo je
bolj zdravo), če ima vaša trgovina stroj za mletje. Če ne, kupite naravno
arašidovo ali mandljevo maslo brez drugih sestavin, ali mlete oreščke. Moj
najljubši se imenuje Nutzo Mixed
Maslo iz oreščkov in semen Kupim ga pri Costco,
lahko pa ga dobite tudi na spletu in iz Amazona. Edina sestavina so indijski
oreščki, mandlji, brazilski oreščki, lešniki, lanena semena, chia semena, bučna
semena in keltska morska sol.
Testenine:
Izogibajte se tipičnim zdrobnim ali polnozrnatim
testeninam. Najbolj vroče možnost so testenine s špageti squash, ki jih je zelo
enostavno narediti. Preprosto zlomite jih
na polovico, nato jih skuhajte v vodi, ter skuhane navijte na vilice in
naložite na krožnik.
Testenine iz bučk so tudi zdrave. Lahko jih kupite že
pripravljene ali kupite bučke in jih oblikujete v testenine s spiralnim
rezalnikom za zelenjavo. Če kupujete pakirane testenine, izberite tiste, ki so
brezglutenske, predvsem tiste iz kvinoje ali drugega starodavnega zrna.
Pridelki: Kupujte ekološko v obsegu, ki si ga
lahko privoščite, razen tistih iz seznama »umazanih ducat« pridelkov, ki so
najbolj onesnaženi s pesticidi (glej spodaj).
Morate razumeti, da ne morete sprati vseh pesticidov, ker
se običajno absorbirajo v zelenjavo, ali sadje. Pesticidi lahko povzročijo
raka, zmotijo naše hormone in povzročijo še mnoge druge zdravstvene težave.
»Skoraj 70 odstotkov testiranih vzorčenih neekoloških pridelkov je pozitivnih
na kontaminacijo s pesticidi. Več kot 90 odstotkov vzorcev jagod, jabolk, češenj,
špinače, nektarin in ohrovta so bili pozitivni na ostanke dveh ali več
pesticidov. V vzorcih ohrovta so zaznali celo 18 različnih pesticidov.
Seznam umazanih ducatov najbolj onesnaženih proizvodov za
leto 2022 je: (1) jagode, (2) špinača, (3) ohrovt, ohrovt in gorčica, (4)
nektarine, (5) jabolka, (6) grozdje, (7) češnje, (8) breskve, (9) hruške, (10)
paprike in pekoče paprike, (11) zelena in (12) paradižnik.
Ta seznam je posodobljen vsako leto, vendar se pojavi
skoraj istih dvanajst krivcev vsako leto.
Ko izbirate pridelke, ne pozabite »pojesti mavrice«.
Izberite zelenjavo različnih barv, ker vsaka predstavlja različne koristne
fitonutriente. Poskusite jesti veliko temne, listnate zelenjave in križnic,
zelenjavo kot je (brokoli, cvetača,
brstični ohrovt). Prav tako izberite pridelke ki imajo živahno barvo in
hrustljavost, saj so te najbolj sveže in imajo ohranjenih več hranilnih snovi.
Beljakovinske ploščice:
Ploščice so tako mamljive zaradi svoje priročnosti,
vendar je večina beljakovinskih in »zdravih« ploščic polnih prikritih slabih
sestavin zaradi marketinškega pompa.
Izogibajte se tistim, ki vsebujejo katero koli od
naslednjih sestavin: (1) sojine beljakovine, (2) sojin lecitin, (3) dvomestni
sladkor, (4) umetna sladila, kot je sukraloza, (5) visokofruktozni koruzni
sirup ali (6) olje iz palmovih jedrc. Poiščite ploščice, ki vsebujejo izolat
sirotkinih beljakovin (najboljše ne-veganske beljakovine), sirotkine
beljakovine ali dobre veganske beljakovine, kot so grahove beljakovine, in z ne
več kot dva do tri gramov sladkorja.
Riž:
Izberite črni, divji ali rjavi riž. Izogibajte se belemu
rižu.
Solatni prelivi: večina solatnih prelivov vsebuje
nezdrava olja, kot je kanola ali sojo, sladkor, skriti gluten in druge nezdrave
sestavine. Najboljša možnost je, da si naredite svojega doma. Sicer pa Walden
Farms in Sugar. Brezplačni solatni prelivi Maple Grove Farms so zdrave
možnosti.
Morski sadeži: izberite divjega aljaškega lososa,
belega tuna, (ulovljenega v Združenih državah ali Britanski Kolumbiji), skušo,
postrv, hlastača, in divje, konzervirane sardele. Izogibajte se vsem ribam,
vzrejenim na farmah, zlasti tilapiji, somu, kozicam in lososu.
Jogurt:
Jogurt velja za zdravega zaradi nekaj probiotikov, ki jih
vsebuje, vendar priporočam, da se izogibate jogurtom na osnovi mleka zaradi
komentarja pod »Mleko« zgoraj in ker je večina jogurtov polnih sladkorja in imajo
zelo malo probiotične vrednosti. Če iščete probiotike, je veliko boljša izbira
vsakodnevno uživanje probiotika z vsaj tridesetimi milijardami enot in dvanajst
sevov bakterij. To vam bo zagotovilo neizmerno več in boljše probiotike kot
jogurt.
Ena od svetlih točk med jogurti je jogurt na osnovi
kokosovega mleka brez sladkorja. Je kremast in okusen in brez slabih sestavin.
Redno telovadite
Obstaja nešteto študij o izjemnih zdravstvenih koristi
vadbe in njenih sposobnosti, da pomaga preprečevati, blažiti in celo premagati
bolezen. Samo pomislite o tem, da je naše telo sestavljeno iz dveh tretjin
vode. Kaj se zgodi z vodo ko predolgo miruje v ribniku? Stagnira, postane
onesnažena in napolnjena z bakterijami. Toda tekoča voda je sveža in polna
življenja. Ko vplivamo na tekočino v našem telesu, ki se premika skozi vadbo,
nas to osveži in poživi. Pride do boljšega pretoka kisika in hranila do vseh
delov našega telesa in odnaša toksine in celične odpadke iz nas.
Zavedam se, da telovadba, ko si v bolnišnici, morda ni
vedno praktična izbira, vendar kolikor lahko, poskušajte vsak dan kolikor
morete, premikati svoje telo. Če pa ste doma in fizično sposobni, poskusite
telovaditi trikrat ali večkrat na teden in vzpodbujajte svoj srčni utrip vsaj
trideset minut. Telovadbe ne občutite kot kazen. Izberite obliko, ki vam je
všeč in se je lahko držite.
Med gledanjem TV lahko na primer v udobju svojega doma
vozite sobno kolo, ali hodite, tečete ali kolesarite zunaj na svežem zraku in v
naravi. Lahko si nadenete slušalke in poslušate slavilno glasbo ali navdihujoče
sporočilo. Naredite si jo prijetno! Da bi vas motivirali, je tukaj nekaj
neverjetnih prednosti vaj:
Vadba izboljšuje duševno naravnanost in zmanjšuje stres.
Telovadba v našem telesu proizvaja naravne kemikalije, imenovane endorfine, ki
delujejo kot antidepresiv in nam dajejo občutek evforije, pozitivnega odnosa
ter znižujejo stres. Vadba poveča tudi nevrotransmiterje, kot sta serotonin in
dopamin, ki pomaga pri boju proti depresiji in anksioznosti. Vadba znižuje
stresni hormon kortizol, ki povzroča kopičenje maščobe in povišuje sladkor v
krvi, holesterol, trigliceride in krvni tlak.
Vadba preprečuje bolezni srca in srčne napade. Telovadba
krepi vašo srčno mišico, zato lažje opravljate vaša vsakdanja dela. Močno srce
bije manj pogosto in več počiva. Srce aktivnega človeka utripa šestdeset,
sedemdesetkrat na minuto, proti osemdesetkrat ali večkrat na minuto pri
neaktivni osebi. To pomeni, da lahko srce neaktivne osebe utripne 29.000 in
večkrat na dan, kakor pri aktivni osebi za opravljanje istega dela, kar veliko
pripomore k večji obrabi. Redna vadba
tudi poveča koronarne arterije in izboljša pretok krvi. Znižuje krvni tlak,
trigliceride ter slab holesterol in zvišuje dober holesterol.
Vadba izboljša vaš imunski sistem. Ključni del naše
imunosti, tisti, ki se bori proti boleznim, virusom in okužbam, je limfni
sistem. Limfna tekočina je tako zelo pomembna, da ima telo trikrat več limfe kot
krvi. Odstranjuje tudi toksine in celične odpadke. Ko se ne gibljemo veliko,
postane limfni sistem počasen, kar ogroža naš imunski sistem. Redna aerobna vadba dramatično
poveča pretok limfe in odpornost vašega telesa.
Vadba spodbuja hujšanje. Edini način za hujšanje je
izgorevanje več kalorij, kot jih vnesete. Redna vadba pomaga pri izgubi teže,
ker pokuri odvečne kalorije. Vadba prav tako poveča vaš bazalni metabolizem
(metabolizem v mirovanju), zaradi česar nadaljujete s kurjenjem kalorij, tudi
ko počivate!
Spodbujal bi vas, da kardio vadbe izvajate večkrat na
teden trideset minut, vendar naredite tudi nekaj treninga z utežmi, če lahko.
Mišice porabijo veliko kalorij, zato vam bo trening z utežmi pomagal doseči
svojo optimalno težo in ostali boste fit in močni.
Vadba pomaga znebiti se telesnih toksinov. Toksini se
sproščajo skozi znoj. Zato znoj smrdi. Zaradi tega se koža imenuje »tretja
ledvica.«
Vadba vam daje več energije. Številne raziskave so
pokazale da vadba poveča našo raven energije in nam daje bolj pozitivno
razpoloženje in miselnost. To vključuje ljudi, ki imajo zdravstvene težave, ki
jim povzročajo resno utrujenost, kot sta rak in srčna bolezen.
Vadba izboljša spanec.
Charlene Gamaldo, MD, medicinska direktorica iz centra
Johns Hopkins za spanje, je dejala: »Na podlagi razpoložljivih študij imamo
trdne dokaze, da vam vadba dejansko pomaga bolje in hitreje zaspati in izboljša
kakovost spanja.«
Vadba lajša bolečine.
Endorfini, ki jih naša telesa proizvajajo kot odgovor na
vadbo, delujejo kot naravni morfij in dokazano zmanjšujejo kronične bolečine
pri mnogih ljudeh.
Ni komentarjev:
Objavite komentar