PRIČEVANJA

17. nov. 2024

Steve Austin - SKRB ZA VAŠ TEMPELJ

 


 

KLJUČ 8

 

Skrb za vaš Tempelj

 

Steve Austin




 

 

Vaše telo je tempelj Svetega Duha . . . Poveličujte Boga v svojem telesu.

(1 Korinčanom 6:19–20).

 

Verjamem, da je največje darilo, ki ga lahko date svoji družini in svetu, vaše zdravje - Joyce Meyer

 


V UVODU sem rekel, da ima vera dva dela: naš del in Božji del. Bog ne bo zamudil opraviti svojega dela, vendar od nas pričakuje, da opravimo svoje del. Dal nam je eno telo za vse življenje in pričakuje, da bomo dober gospodar tega. Veliko bolezni nastane vsaj delno kot posledica tega, ker ljudje ne skrbijo za svoje telo. Lahko uporabimo vseh prejšnjih sedem ključev do ozdravljenja, toda če nam pri tem zadnjem spodleti, bo morda vse zaman.

 

Telo ima neverjetno sposobnost samo-ozdravljanja s pravilno prehrano, telesno vadbo in drugimi izbirami zdravega življenjskega sloga, vendar je na nas, da te izbire sprejmemo. V tem poglavju vas želim izobraziti, opremiti in navdihniti za izpeljavo zdravih odločitev, ki vam bodo pomagale ozdraveti in se počutiti najbolje.

 

Več kot desetletje preučujem prehrano in dobro počutje ter poučujem druge o tem. Na Facebooku imam skupino z naslovom Healthy You with in na tisoče članov, kjer delimo najnovejše informacije o prehrani ter fitnesu in zdravih receptih. Ne trdim, da sem zdravstveni strokovnjak, sem samo navdušenec in zagovornik zdravja. Z vami želim deliti nekaj odličnih informacij, ki sem se jih naučil o tem, kako premagati in preprečiti bolezen.

 

Če se borite z rakom, priporočam tudi knjigo Chris premagal raka, neverjeten vir za premagovanje raka z zdravo prehrano in življenjskim slogom.

 

Ker sem v 25 letih služil na tisoče bolnišničnim pacientom, sem bili zgroženi nad hrano in pijačo, ki jo redno dajejo bolnikom.

 

Beli kruh, beli riž in pire krompir; mlahava, brez življenja, konzervirana zelenjava brez hranil,  saj so bila s kuhanjem izločena iz nje; sladke sladice; in gazirane pijače v pločevinkah.

 

Uživanje takšne hrane prikrajša telo za vitalna hranila in energijo, ki jo potrebuje za boj proti bolezni in za ozdravljenje. Cole Kazdin, štirikratna, z Emmyjem nagrajena televizijska novinarka, ki je pisala za New York Times in za druge vrhunske publikacije je zapisala: »Večina bolnišnic in zdravstvenih ustanov v ZDA ima pogodbe z behemoth industrial prehrambno korporacijo, kot je Aramark, ki nudijo hrano tudi v zaporih.«

Pronicljiv članek Jane Hurst dodaja: Kar zadeva hrano, je proračun v večini bolnišnic v primanjkljaju. Investirali so v mnoge druge vidike, vendar ne v hrano. Bolnišnica zagotavlja osnovni obrok nizke kakovosti, ki ustreza proračunski omejitvi. Številne bolnišnice uporabljajo prodajalce hrane, ki ponujajo poceni in nezdravo hrano. Večina bolnišnične hrane je predelana in ima preveč sladkorja. Večina obrokov vsebuje nekaj predelanega mesa, umetno sladkana živila in sladkane pijače. Nekatera od teh živil so bila povezana z nekaterimi vrstami raka. Povzročijo vam lahko več težav in negativno vplivajo na, ali odložijo vaše okrevanje.

 

Poskušati se zdravo prehranjevati v bolnišnici je lahko zastrašujoče, toda tam, kjer je volja, obstaja tudi pot, kot pravi pregovor. V bolnišnici lahko jeste zdravo, če imate voljo, da tega ne posladkate: Morate biti zelo odločni in namerni glede tega. Razmišljajte o tem kot da je od tega odvisno vaše življenje. Spodaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo lahko v pomoč, kako v bolnišnici, ali doma jesti bolj zdravo:

 

1.       Zahtevajte več zelenjave in svežega sadja. Zahtevajte, da kuhinja ne razkuha

zelenjave, saj s tem močno zmanjša ali celo izniči njeno hranilno vrednost. Zahtevate lahko tudi surovo zelenjavo, ki je prehransko najboljša, kot solata ali narezano korenje ali kumare.

 

2.     Zmanjšajte količino škroba

Zelenjava, kot sta koruza in krompir, se v telesu hitro spremenita v sladkor. Najbolj zdrava zelenjava so špinača, korenje, brstični ohrovt, ohrovt, zeleni grah, šparglji, zelje, sladki krompir, zelena zelenjava in stročji fižol.

 

Izogibajte se sadnim skodelicam, ki običajno plavajo v sladkem sirupu, in namesto tega zahtevajte sveže sadje. Če je na voljo; borovnice, jagode ter robide, ki imajo nizek glikemični indeks, in so polne antioksidantov. So zelo zdrava izbira.

 

3.      Namesto govedine izberite ribe, piščanca ali purana. Le-ti so bolj zdrava možnost.

 

4.      Izogibajte se omakam. Te običajno vsebujejo velike količine glutena, natrija, sladkorja in ogljikovih hidratov.

 

5.      Izogibajte se sladicam. Polne so sladkorja in nimajo nobene hranilne vrednosti.

 

6.      Izogibajte se sadnim sokovom. Polni so sladkorja, vsebujejo zanemarljivo malo količino dejanskega sadnega soka in nimajo skoraj nobene hranilne vrednosti.

 

7.      Izogibajte se kruhu. Gluten, beljakovina v pšenici, ki jo najdemo v večini kruha, je eno najbolj vnetnih živil. Poleg tega se kruh v vašem telesu hitro spremeni v sladkor. To velja tako za pšenični kot za beli kruh. En kos polnozrnatega kruha zviša vaš krvni sladkor enako ali bolj, kot namizni sladkor (glikemični indeks 72 v primerjavi s 59 za sladkor)!

 

Glikemični indeks nam pokaže, kako živilo vpliva na raven glukoze v naši krvi. Dva kosa pšeničnega kruha imata višji glikemični indeks kot ploščica Snickers in dvigne vaš krvni sladkor bolj kot dve žlici sladkorja!

 

8.     Izogibajte se vsem gaziranim pijačam, tudi dietnim. Namesto tega pijte vodo. Sode

so tekoči strup. Sladke zvišajo krvni sladkor in vsebujejo škodljive dodatke. Dietne spremenijo bakterije v črevesju, da proizvajajo vnetne beljakovine, ki povzročajo zvišanje krvnega sladkorja (čeprav trdijo, da v njih ni nič sladkorja ali kalorij).

 

Inzulinska rezistenca poškoduje vaše arterije in poveča vašo  telesno maso. Torej so vse prej kot »dietne«. Umetna kemična sladila povečajo tveganje za raka. Dietne gazirane pijače tudi potrojijo vaše tveganje za možgansko kap ali demenco.

 

9.      Prosite družino in prijatelje, naj vam prinašajo zdrave obroke in prigrizke.

 

10. Naročite zdrave obroke od zunaj, na dostavo, z vseprisotnimi podjetji, kot sta Door Dash in Uber Eats, ter restavracij, ki hrano dostavijo. To je izvedljiva možnost v večini mest.

 

Živila, ki jih lahko dodate ali odvzamete iz svoje prehrane

 

Daleč najpomembnejši del skrbi za naš tempelj je naša prehrana. To, kar damo v usta, je eden največjih dejavnikov našega zdravja. Naše dnevne prehranske odločitve bodisi krepijo naše zdravje bodisi nas delajo ranljive za bolezni. Ko gre za pravilno prehrano, ni nadomestila za izobraževanje, da boste lahko sprejemali premišljene prehranske odločitve.

 

Ozej 4:6 pravi: »Moje ljudstvo propada, ker nima spoznanja.« Jaz si ne želim, da bi bili to vi, zato vam bom povedal nekaj o nekaterih živil, ki bi jih morali zaužiti več, in o nekaterih, ki bi se jim morali izogibati, če želite zmagati v vaši bitki za zdravje.

 

Pet živil, ki jih morate jesti pogosteje

 

1.       Zelenjava in sadje. Najučinkovitejši korak je, jesti več zelenjave in sadja. To je

najučinkovitejši korak, ki ga lahko naredite za izboljšanje in zaščito svojega zdravja.

 

Mi bi morali dnevno zaužiti pet do devet obrokov zelenjave in sadja (v večini primerov, je porcija enaka 1 skodelici). To količino zelenjave in sadja poje manj kot 10 odstotkov Američanov, vsak četrti Američan pa poje manj kot eno skodelico na dan!

 

Povežite to z dejstvom, da je osupljivih 90 odstotkov živil, ki jih uživajo Američani,  predelanih živil, zato ni čudno, da imajo v naši državi ljudje toliko kroničnih bolezni. Za pomoč telesu pri ozdravljenju in ohranitvi optimalnega zdravja, vas spodbujam k prehrani, ki je približno 80 odstotkov rastlinskega izvora in 20 odstotkov čistega mesa in rib. Poskusite omejiti prigrizke in jih nadomestiti s sadjem, oreščki, in zdravimi semeni.

 

Koristi uživanja več zelenjave in sadja so dokazane v kliničnih študijah. Met študija, objavljena v Journal of Epidemiology & Community Health, ki je preučevala 65.000 ljudi v sedemletnem obdobju, je zaključila, da so imeli ljudje, ki so jedli največ zelenjave in sadja, 33 % manjšo verjetnost smrti zaradi katerega koli vzroka, v primerjavi z ljudmi, ki so jedli zelo malo teh zdravih živil.

 

Njihovo tveganje smrti zaradi raka je bilo 25 % nižje, srčno-žilne bolezni pa so se zmanjšale za 31 %.« Skratka prehranjevanje z več zelenjave in sadja prinaša neverjetne koristi za zdravje in dramatično poveča dolgoživost.

Čeprav je sadje zdrava izbira, ima zelenjava še boljšo moč preprečevanja bolezni, zato poskusite zaužiti več zelenjave kot sadja. Študija v Angliji, ki je potekala na 65.000 ljudeh v dvanajstletnem obdobju je ugotovila, da je »zelenjava bolj koristna za zdravje kot sadje.

 

Raziskovalci University Collegea v Londonu so ugotovili, da vsaka dnevna porcija zaužite sveže zelenjave zmanjša splošno tveganje smrti za skoraj 16 %. v primerjavi s samo 4 % na porcijo svežega sadja.«

 

Še zadnji nasvet o uživanju zelenjave in sadja: poskusite »jesti mavrico«. To pomeni uživanje zelenjave različnih barv. Sadje in zelenjava vsebujejo močna fitohranila, ki pomagajo preprečevati bolezni in ohranjati telo zdravo in živahno. Vsaka barva sadja in zelenjave predstavlja drugačne fitonutriente. Uživanje mavrice vam pomaga pridobiti celotno paleto teh fitonutrientov za boj proti boleznim.

 

2.      Jagode. Jagode so eno najboljših živil, ki jih lahko zaužijete. So bogate z

antioksidanti, z nizkim glikemičnim indeksom, tako da ne dvignejo krvnega sladkorja, so protivnetne in bogate z vlakninami, ki pomagajo pri hujšanju in zniževanju holesterola in krvnega tlaka.

 

3. Zdrave maščobe. Uživanje veliko zdravih maščob je nujno za dobro zdravje. Naši možgani so sestavljeni iz okoli 60 odstotkov maščobe, mielinska ovojnica ki pokriva naše živce je sestavljena iz 80 odstotkov maščobe in vsaka celica našega telesa je prekrita z maščobno membrano. Vse to je treba za pravilno delovanje napolniti z maščobo.

 

Zdrave maščobe so veliko čistejši vir goriva za vaše telo in možgane kot tipični vir goriva; glukoza. Poleg tega zdrave maščobe krepijo vaš metabolizem, ki vam pomaga pri izgubi teže; znižanju (slabega) holesterola nizke gostote; zvišanju (dobrega) holesterola visoke gostote; in znižanju splošnega holesterola.

 

Dobri vir zdravih maščob so oreščki (zlasti mandlji, pekani orehi, makadamija, pistacije in orehi); avokado; ekstra deviško oljčno olje; olje MCT; in divje ulovljene »mastne ribe«, kot so aljaški losos, sardine in skuše.

 

Najbolj zdrava olja za kuhanje so (1) ekstra deviško oljčno olje, (2) avokadovo olje, (3) kokosovo olje, (4) maslo ali ghee iz mleka krav hranjenih na pašnikih in (5) olje oreščkov makadamije.

 

4. Čisto meso. Jejte organsko govedino, goveda hranjenega s travo, naravnega piščanca in drugo meso, ki ne vsebuje hormonov ali antibiotikov in je bilo hranjeno z ne-gensko spremenjenimi organizmi.

 

5. Divje ribe. Najbolj zdrave ribe za uživanje so divje ribe SMASH:

S—losos

M—Skuša

A - inčuni

S—Sardine

H—Sled

Te ribe so najčistejše in imajo najvišjo vsebnost omega-3 maščob. Izogibajte se rib iz  ribogojnic, tilapije, soma in tune (zaradi živega srebra, ki ga vsebujejo).

 

Šest živil, ki se jim je treba izogibati

 

1.       Sladkor in slabi ogljikovi hidrati. Iz vseh raziskav, ki sem jih opravil o zdravju

in dobrem počutju v več kot desetletju, so sladkor in slabi ogljikovi hidrati sovražnik številka ena za zdravje.

 

2.      Slabi ogljikovi hidrati so živila, ki se v našem telesu hitro spremenijo v sladkor. 

 

Nekateri najpogostejši primeri so kruh, torte, piškoti, beli riž, navadni krompir, koruza, skoraj vsi kosmiči za zajtrk (da, tudi tisti, ki izgledajo zdravi), predpakirani sokovi in sladkani jogurti.

 

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj bi se morali izogibati sladkorju in slabim ogljikovim hidratom v vaši prehrani, kot kugi:

 

Sladkor pustoši po našem telesu in opustoši naše zdravje. Rakave celice obožujejo sladkor in se na njem dobro razmnožujejo.

 

Sladkor povzroči, da vaša jetra proizvedejo več holesterola in trigliceridov, ki mašijo vaše arterije.

 

Sladkor ustvarja cikel povpraševanja po več in več sladkorja, kar zviša raven inzulina, ki telesu sporoča, naj skladišči maščobo. Zaradi tega pridobite in obdržite težo kljub drugim prizadevanjem da bi zmanjšali svojo telesno težo.

 

Preveč sladkorja prekomerno obremeni trebušno slinavko in povzroči odpornost proti insulinu. Če ne drugače, lahko  to vodi v preddiabetes in sladkorno bolezen tipa 2. To bolezensko stanje je v naši družbi epidemija, ki prizadene enega od dveh odraslih, a mnogi se niti ne zavedajo, da ga imajo. Sladkor lahko za več ur oslabi vaš imunski sistem, za 50 odstotkov.

 

Sladkor povzroča vnetja, vnetje pa je vzrok vsake kronične bolezni. Sladkor je uničujoč za črevesje. Hipokrat, oče Zahodne medicine je rekel: »Vse bolezni se začnejo v črevesju.« Sladkor nahrani slabe črevesne bakterije, le-te pa povzročajo nezdrav mikrobiom (poruši ekosistem trilijonov bakterij, ki živijo v črevesju). Preveč sladkorja lahko povzroči tudi sindrom popuščanja črevesja, stanja, ko so v črevesju luknje, ki posledično lahko povzroči številne zdravstvene težave.

 

Živilska industrija uporablja na živilskih nalepkah približno dvajset različnih imen za sladkor, da bi njegovo prisotnost prikrili. Poskusite si zapomniti ta imena, da boste lahko na etiketah prepoznali skrite vire sladkorja. Tukaj je seznam pogostih psevdonimov za sladkor: vse, kar se konča na -oza, na primer saharoza, dekstroza, glukoza in fruktoza.

 

koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze

koruzni sirup

koruzna sladila

evaporiran trsni sok

slad

sladni sirup

sirup iz ječmenovega slada

ekstrakt ječmenovega slada

maltodekstrin

sirup iz rjavega riža

javorjev sirup

sok pese

melasa

med

turbinado

agava

 

Najbolj zdrava nadomestka sladkorja sta stevia in monk fruit.

 

3.      Slabe maščobe

 

Izogibajte se hidrogeniziranim in delno hidrogeniziranim maščobam ter nasičenim maščobam živalskega izvora. (Kokosovo olje sestavlja 80 do 90 odstotkov nasičenih maščob, vendar je zdrava nasičena maščoba rastlinskega izvora.) Izogibajte se margarini (zlasti v obliki palčke) in namazov podobnih maslu, tudi takih, ki so opisani kot zdravi. Namesto tega jejte maslo ali ghee. Ghee je preprosto prečiščeno maslo, ki je bilo rahlo karamelizirano in iz njega je bila odstranjena večina vode. Je stabilen na policah in ima visoko dimno točko, zato je odličen za kuhanje.

 

Izogibajte se olju iz ogrščice, rastlinskemu, sončničnemu olju, olju iz grozdnih pešk, koruznemu, sojinemu olju in olju žafranike. Ta olja delujejo v telesu zelo vnetno, in vsebujejo preveč omega-6 maščob, ki jih Američani že tako dobijo veliko preveč.

 

4.      Gluten

 

Gluten je beljakovina, ki jo najdemo predvsem v izdelkih na osnovi pšenice. Kruh, piškoti, torte, pica, testenine in kosmiči so očitni viri, vendar obstaja veliko skritih virov glutena. Ne uživati glutena ni samo zadnja zdravstvena modna muha; obstaja gora dokazov, ki kažejo na škodljivo delovanje glutena na naše zdravje. Je eno najbolj vnetnih  živil in lahko ga vnesete v svoje telo, tudi če mislite, da ga niste vnesli.

 

Gluten tudi zelo škoduje našemu črevesju in lahko povzroči sindrom popuščanja črevesja. Povzroča tudi avtoimunske odzive, povečanje telesne mase, možgansko meglo in kopico drugih negativnih odzivov v telesu.

 

5.      Ocvrta hrana

 

Hitra hrana, predelana/predpakirana hrana, kot so zamrznjeni obroki in konzervirana hrana. Ta živila so polna nezdravih maščob, ki povzročijo vnetje in zamašijo vaše arterije. Vsebujejo tudi visoke količine natrija, sladkorja in kemičnih dodatkov, nimajo pa skoraj nič hranilne vrednost. V večini primerov plačate za udobje.

 

6.      Nezdrava hrana

 

Čips, piškoti, torte, pite, bonboni, sladoledi, tako imenovana živila, ki vsebujejo le mrtve kalorije brez hranilne vrednosti. Še huje, polni so zdravju škodljivih sestavin, kot so sladkor, gluten, visoko fruktozni koruzni sirup in nezdrave maščobe. Torej tudi zelo vnetne.

 

7.      Umetna sladila in dietne gazirane pijače

 

Vsa umetna sladila so slaba in povečajo tveganje za raka, možgansko kap, srčni napad, debelost, sladkorno bolezen in sindrom prepustnega črevesja. Čeprav izdelek označijo kot »nič kalorij«, le-ti spremenijo bakterije v vašem črevesju, da proizvedejo vnetne beljakovine, ki povzročijo povečanje krvnega sladkorja ter inzulinsko rezistenco, ki lahko povzroči debelost in diabetes tipa 2, ter poškodbe arterij. Izogibajte se jim kot kuge in raje izberite naravna sladila, kot sta stevia in monk fruit.

 

Vodnik za zdravo nakupovanje živil

 

Mark Hyman, dr. med., direktor funkcionalne medicine na prestižni Cleveland Clinic, enajstkratni avtor uspešnic New York Timesa in eden izmed najboljših zdravnikov naravne medicine na svetu, je rekel: »Kar postavite na konec vaših vilic je močnejše zdravilo od vsega, kar boste našli v steklenički za tablete. Hrana je najmočnejše zdravilo za zdravljenje od kroničnih bolezni. Vse kar morate storiti je, da pojeste svoje zdravilo in pomislite na svojo trgovino z živili kot na vašo lekarno.« Všeč mi je ta citat in verjamem vanj z vsem srcem.

 

Izziv je, da obstaja vrtoglava paleta izbir med 47.000 izdelkov v povprečni trgovini z živili. Velika večina teh izdelkov so »frankenfood«, polni nevarnih kemikalij, sladkorja,

natrija in drugih dodatkov, ki jih premeteno tržijo, da bi mislili, da so zdravi. Morate razumeti, da je na splošno glavna prednostna naloga živilske industrije, ne vaše zdravje, ampak vaš denar. Hrana je velik posel. Američani trošijo več kot pol trilijona dolarjev na leto za živila. Cilj večine običajnih živilskih podjetij je proizvajati hrano poceni in vas s tem privabiti k nakupu njihovih izdelkov, tudi če za to uporabijo očitno prevaro.

 

Nakupovanje živil za optimalno zdravje je lahko podobno filmu Igre lakote in verjetnosti nam zagotovo niso v prid. Zato moramo biti izobraženi, znati brati etikete in pametno izbirati.

 

V 5. Mojzesovi knjigi 30:19 je Bog rekel: »Predložil sem ti življenje in smrt, blagoslov in prekletstvo. Izberi torej življenje, da boš živel.« To je miselnost, ki jo morate imeti, ko greste v trgovino z živili ali v restavracijo. Izberite življenje. Samo eno telo imaš, in samo eno življenjsko dobo imaš. Ne morete ga vsakih nekaj let zamenjati za novega, kakor menjate avto. Zato je pomembno, da zagotovite svojemu telesu najboljšo prehrano, da se pozdravi in ​​ostane zdravo.

 

Tukaj je nekaj splošnih smernic za zdravo nakupovanje živil: Ostanite na obodu. Zdravo, živo hrano, ki jo morate jesti za optimalno zdravje večinoma najdemo na obodu trgovine z živili, ne na sredinskih prehodih. Obod običajno vključuje ekološke pridelke, ribe, zdravo meso, jajca itd.

 

Osredotočite se na živila, ki ne potrebujejo oznak. Z drugimi besedami, pridelki, meso,

morski sadeži itd. Če morate iti po enem od osrednjih prehodov in kupiti izdelek z oznako, izberite tiste, ki imajo pet ali manj naravnih sestavin ki jih prepoznate, (tj. brez kemijskih imen ali sestavin, ki jih ne morete prepoznati, ali izgovoriti). Če ga vi ne boste prepoznali, ga tudi vaše telo ne bo!

V trgovino pojdite zgodaj. Kolikor lahko, se izogibajte časom, ko so trgovine z živili običajno zagozdene z ljudmi. Gremo zgodaj zjutraj pred množico, kar nam bo zagotovilo, da bomo dobili najbolj svežo in najboljšo izbiro pridelkov in drugih zdravih živil.

 

Kupujte ekološko

 

Pesticidov ni mogoče popolnoma sprati in izločiti iz celične strukture pridelka. Ti pesticidi povzročajo raka, so motilci hormonov in imajo še mnoge druge negativne učinke na naše telo. Malo več plačate za organsko, vendar se splača, saj je vaše zdravje neprecenljivo.

 

Kupite izdelke najbolj živih barv, ki so hrustljavi in sveži. Tako boste dobili zelenjavo in sadje z najvišjo hranilna vrednostjo.

 

Osredotočite se na živila, ki bodo gnila. Izogibajte se pakirani in predelani hrani, ki lahko zdrži v vaši shrambi tedne ali mesece. Ta so v primerjavo z živo, polnovredno hrano mrtva živila, obdelana živila. Živila, ki bodo gnila, so živa živila ki spodbujajo dobro zdravje.

 

Kupujte samo prigrizke rastlinskega izvora. Sem spadajo zelenjava, sadje, oreščki semena, zdrava žita. Izogibajte se živilom z dvomestnim številom, gramov sladkorja ali živilom, ki vsebujejo umetna sladila.

 

Zdaj se bomo lotili bistva. Sprehodil te bom skozi to, kako narediti najbolj zdravo izbiro v trgovini z živili po abecednem vodniku za nakupovanje živil. Ne pozabite: Vsaka prehranska izbira, ki jo naredite, vas vodi k ozdravljenju ali pa potencialno ovira vaše ozdravljenje.

 

Umetna sladila: Izogibajte se vsem umetnim sladilom in hrani ki jih vsebujejo. Najbolj zdravi naravni sladili sta stevia in monk, sadje.

 

Govedina: izberite organsko govedino, hranjeno s travo, za katero piše, da ne vsebuje hormonov in antibiotikov.

 

Kruh: izberite brezglutenskega ali sorte s kaljenimi  semeni (kot Ezekiel kruh). Izogibajte se belemu in polnozrnatemu kruhu. Vpliva na vaš krvni sladkor. Če pojeste dva kosa polnozrnatega kruha je to enako, kot bi pojedli dve žlici sladkorja!

 

Ploščice za zajtrk: priporočam, da se izogibate ploščicam za zajtrk kupljenim v trgovini. Nemogoče je najti takšne, ki bi bile prehransko zdrave. Če je to »zgrabi in pojdi«, ki vam je pomembna za zajtrk, si lahko preprosto pripravite svoje lastne zajtrkovalne ploščice z zdravimi sestavinami, kot so semena, oreščki, temni čokoladni koščki in datlji. Preprosto po-googlajte »recept za zdrav zajtrk« in boste našli nekaj odličnih in enostavnih receptov. Ali pa samo pojejte kos sadja ali nekaj oreškov.

 

Kosmiči za zajtrk: priporočam, da se izogibate večini kosmičev za zajtrk, vključno s tistimi, ki se poskušajo tržiti kot »zdravi«. Če res želite žitarice, izberite tiste, ki so brez žit, (tj. vsebujejo samo oreščke, semena in nekaj drugih zdravih sestavin) in malo sladkorja. Eden mojih najljubših je  Granola brez žitaric, ki jo kupim pri Costco in vsebuje samo oreščke, semena, posušene borovnice in cimet, sladkan pa je s stevijo in meniškim sadežem. Vsebuje le dva grama sladkorja na porcijo in nima nič dodanega sladkorja. To je primer vrste žita, ki bi ga morali iskati.

 

Maslo:

Izberite organsko maslo (od krav hranjenih s travo), kot je irsko maslo Kerrygold ali Maslo znamke Kirkland (Costco) iz Nove Zelandije. To maslo ni iz mleka krav hranjenih s travo, vendar bi bilo naslednja najboljša izbira. Izogibajte se vsem vrstam margarin ali maslu podobnih namazov, tudi takih, ki se navajajo kot zdravi.

 

Sir:

Najbolj zdravi siri so feta, parmezan, bio ovčji oziroma kozji sir. V nasprotnem primeru bi se izognil siru ali ga vsaj zmanjšal na minimum iz razloga, ki ga navajam spodaj glede mleka.

 

Piščanec:

Izberite piščanca z oznako »naravno« ali »organsko«. To pomeni, da ne vsebuje hormonov in antibiotikov in so bili hranjeni z dietno hrano, brez GSO.

 

Kava:

Navadna ekološka kava brez okusa je najbolj zdrava izbira.

 

Kavne smetane:

Skoraj vse kavne smetane so nezdrave mešanice, vključno s tistimi, ki so nesladkane. Če pogledate njihove sestavine, boste našli litanijo nezdravih sestavin, vključno s koruznim sirupom, vnetnimi olji, karagenanom (aditiv, ki deluje vnetno), maltodekstrinom (zgoščevalec, ki se v telesu spremeni v sladkor) in drugimi.

 

Izberite naravno smetano, ki je po možnosti ne-mlečna (tj. narejena iz kokosovega mleka, mandljevega mleka, itd.) in ne vsebuje sladkorja ali nezdravih sestavin.

 

Začimbe:

 

Majoneza: Avokadova majoneza je najbolj zdrava možnost. Je kremasta, okusna in nima okusa po avokadu.

 

Kečap:

Izberite samo organski kečap z minimalno količino sladkorja in brez visoko-fruktoznega koruznega sirupa.

 

Gorčice: večina je v redu, če ne vsebujejo sojinega olja ali drugih dodatkov.

 

Jedilna olja:

Najbolj zdrava olja so ekstra deviško oljčno olje, avokadovo olje, kokosovo olje, ghee ali maslo krav hranjenih s travo ali olje makadamije. Izogibajte se navadnih olj, olja ogrščice, koruznega olja, sončničnega olja, olja iz žafranike, sojinega olja, olja iz grozdnih pešk in arašidovega olja.

 

Koruza: Skoraj 95 odstotkov koruze v Ameriki je gensko spremenjene, zato se je  najbolje izogibati koruzi in koruznim izdelkom. Tudi če kupujete organsko, je to še vedno škrobna zelenjava, ki poviša krvni sladkor, zato bi jo izbral le kot malo porcijo.

 

Jajca:

Najbolj zdrava izbira so organska jajca, vzrejena na pašnikih. Druga najboljša izbira zdravih jajc so iz ekološke in proste reje. Tretja najbolj zdrava izbira sta organska, kjer kokoši niso v kletkah. Konvencionalnim jajcem bi se popolnoma izogibal, saj kokošim injicirajo antibiotike in hormone ter jih hranijo z GSO žitno hrano, zaradi česar so ta jajca izrazito manj zdrava kot prej omenjene izbire.

 

Ribe:

Glejte »Morski sadeži« spodaj.

 

Med: izberite surov, nefiltriran med in ga jejte zmerno, ker bo zvišal vaš krvni sladkor.

 

Žele: Izogibajte se večini želejev, saj vsebujejo preveč sladkorja. Moja najljubša blagovna znamka je Nature's Hollow HealthSmart jelly. Je brez sladkorja, okusen in zdrav.

 

Kefir:

Kefir velja za zdravega zaradi probiotikov, ki jih vsebuje, vendar priporočam, da se mu izogibate zaradi komentarjev pod »Mleko« spodaj.

 

Jaz močno priporočam dnevno jemanje probiotika z vsaj tridesetimi milijardami enot in dvanajst sevov probiotičnih bakterij. To vam bo zagotovilo izjemno več in boljših probiotikov kot kefir. Če ste naravnani na uživanje kefirja, bi bil navaden, nesladkan, organski kefir iz kozjega mleka najbolj zdrava izbira. V redu bi bil tudi nesladkan kefir, narejen iz ekološko pridelanega kravjega mleka. Izogibajte pa se aromatiziranim kefirjem, saj vsebujejo preveč sladkorja.

 

Mleko: Priporočam, da se popolnoma izogibate kravjemu mleku. Dr. Mark Hyman, o tem piše v svoji knjigi »Hrana: kaj za vraga naj jem?«

 

Mlečni izdelki so popolna hrana narave, vendar le, če ste tele. Ne spodbuja zdravih kosti oziroma ne preprečuje zlomov. Mleko vsebuje več kot šestdeset naravno prisotnih hormonov, ki lahko povzročijo raka in povečajo telesno maso. Mleko z nizko vsebnostjo maščob je še slabše. . . .

 

[Današnje kravje mleko vsebuje] alergene, beljakovine, antibiotike in rastne faktorje, od katerih je znano, da nekateri spodbujajo nastanek raka, kot npr, IGF-1 (inzulinu podoben rastni faktor). Pravzaprav študije kažejo, da mleko dejansko povzroči šibkejše kosti. Poleg tega je v hrani veliko boljših, bogatejših in bolj zdravih virov kalcija, kot mleko.

 

Veliko bolj zdrava možnost kot kravje mleko je mleko iz oreščkov. Moja najljubša sorta so makadamijino, orehovo, mandljevo in kokosovo mleko. Izbiraj tiste, ki so nesladkani in brez karagenana.

 

Maslo iz oreščkov: Izogibajte se večini komercialnih znamk arašidovega masla, saj vsebujejo nezdrava olja in dodan sladkor. Namesto tega sami zmeljite arašide oz mandlje, (mandljevo maslo je bolj zdravo), če ima vaša trgovina stroj za mletje. Če ne, kupite naravno arašidovo ali mandljevo maslo brez drugih sestavin, ali mlete oreščke. Moj najljubši se imenuje Nutzo Mixed

 

Maslo iz oreščkov in semen Kupim ga pri Costco, lahko pa ga dobite tudi na spletu in iz Amazona. Edina sestavina so indijski oreščki, mandlji, brazilski oreščki, lešniki, lanena semena, chia semena, bučna semena in keltska morska sol.

 

Testenine:

Izogibajte se tipičnim zdrobnim ali polnozrnatim testeninam. Najbolj vroče možnost so testenine s špageti squash, ki jih je zelo enostavno narediti. Preprosto zlomite  jih na polovico, nato jih skuhajte v vodi, ter skuhane navijte na vilice in naložite na krožnik.

 

Testenine iz bučk so tudi zdrave. Lahko jih kupite že pripravljene ali kupite bučke in jih oblikujete v testenine s spiralnim rezalnikom za zelenjavo. Če kupujete pakirane testenine, izberite tiste, ki so brezglutenske, predvsem tiste iz kvinoje ali drugega starodavnega zrna.

 

Pridelki: Kupujte ekološko v obsegu, ki si ga lahko privoščite, razen tistih iz seznama »umazanih ducat« pridelkov, ki so najbolj onesnaženi s pesticidi (glej spodaj).

 

Morate razumeti, da ne morete sprati vseh pesticidov, ker se običajno absorbirajo v zelenjavo, ali sadje. Pesticidi lahko povzročijo raka, zmotijo ​​naše hormone in povzročijo še mnoge druge zdravstvene težave. »Skoraj 70 odstotkov testiranih vzorčenih neekoloških pridelkov je pozitivnih na kontaminacijo s pesticidi. Več kot 90 odstotkov vzorcev jagod, jabolk, češenj, špinače, nektarin in ohrovta so bili pozitivni na ostanke dveh ali več pesticidov. V vzorcih ohrovta so zaznali celo 18 različnih pesticidov.

 

Seznam umazanih ducatov najbolj onesnaženih proizvodov za leto 2022 je: (1) jagode, (2) špinača, (3) ohrovt, ohrovt in gorčica, (4) nektarine, (5) jabolka, (6) grozdje, (7) češnje, (8) breskve, (9) hruške, (10) paprike in pekoče paprike, (11) zelena in (12) paradižnik.

 

Ta seznam je posodobljen vsako leto, vendar se pojavi skoraj istih dvanajst krivcev vsako leto.

 

Ko izbirate pridelke, ne pozabite »pojesti mavrice«. Izberite zelenjavo različnih barv, ker vsaka predstavlja različne koristne fitonutriente. Poskusite jesti veliko temne, listnate zelenjave in križnic, zelenjavo kot je  (brokoli, cvetača, brstični ohrovt). Prav tako izberite pridelke ki imajo živahno barvo in hrustljavost, saj so te najbolj sveže in imajo ohranjenih več hranilnih snovi.

 

Beljakovinske ploščice:

Ploščice so tako mamljive zaradi svoje priročnosti, vendar je večina beljakovinskih in »zdravih« ploščic polnih prikritih slabih sestavin zaradi marketinškega pompa.

 

Izogibajte se tistim, ki vsebujejo katero koli od naslednjih sestavin: (1) sojine beljakovine, (2) sojin lecitin, (3) dvomestni sladkor, (4) umetna sladila, kot je sukraloza, (5) visokofruktozni koruzni sirup ali (6) olje iz palmovih jedrc. Poiščite ploščice, ki vsebujejo izolat sirotkinih beljakovin (najboljše ne-veganske beljakovine), sirotkine beljakovine ali dobre veganske beljakovine, kot so grahove beljakovine, in z ne več kot dva do tri gramov sladkorja.

 

Riž:

Izberite črni, divji ali rjavi riž. Izogibajte se belemu rižu.

Solatni prelivi: večina solatnih prelivov vsebuje nezdrava olja, kot je kanola ali sojo, sladkor, skriti gluten in druge nezdrave sestavine. Najboljša možnost je, da si naredite svojega doma. Sicer pa Walden Farms in Sugar. Brezplačni solatni prelivi Maple Grove Farms so zdrave možnosti.

 

Morski sadeži: izberite divjega aljaškega lososa, belega tuna, (ulovljenega v Združenih državah ali Britanski Kolumbiji), skušo, postrv, hlastača, in divje, konzervirane sardele. Izogibajte se vsem ribam, vzrejenim na farmah, zlasti tilapiji, somu, kozicam in lososu.

 

Jogurt:

Jogurt velja za zdravega zaradi nekaj probiotikov, ki jih vsebuje, vendar priporočam, da se izogibate jogurtom na osnovi mleka zaradi komentarja pod »Mleko« zgoraj in ker je večina jogurtov polnih sladkorja in imajo zelo malo probiotične vrednosti. Če iščete probiotike, je veliko boljša izbira vsakodnevno uživanje probiotika z vsaj tridesetimi milijardami enot in dvanajst sevov bakterij. To vam bo zagotovilo neizmerno več in boljše probiotike kot jogurt.

 

Ena od svetlih točk med jogurti je jogurt na osnovi kokosovega mleka brez sladkorja. Je kremast in okusen in brez slabih sestavin.

 

Redno telovadite

Obstaja nešteto študij o izjemnih zdravstvenih koristi vadbe in njenih sposobnosti, da pomaga preprečevati, blažiti in celo premagati bolezen. Samo pomislite o tem, da je naše telo sestavljeno iz dveh tretjin vode. Kaj se zgodi z vodo ko predolgo miruje v ribniku? Stagnira, postane onesnažena in napolnjena z bakterijami. Toda tekoča voda je sveža in polna življenja. Ko vplivamo na tekočino v našem telesu, ki se premika skozi vadbo, nas to osveži in poživi. Pride do boljšega pretoka kisika in hranila do vseh delov našega telesa in odnaša toksine in celične odpadke iz nas.

 

Zavedam se, da telovadba, ko si v bolnišnici, morda ni vedno praktična izbira, vendar kolikor lahko, poskušajte vsak dan kolikor morete, premikati svoje telo. Če pa ste doma in fizično sposobni, poskusite telovaditi trikrat ali večkrat na teden in vzpodbujajte svoj srčni utrip vsaj trideset minut. Telovadbe ne občutite kot kazen. Izberite obliko, ki vam je všeč in se je lahko držite.

 

Med gledanjem TV lahko na primer v udobju svojega doma vozite sobno kolo, ali hodite, tečete ali kolesarite zunaj na svežem zraku in v naravi. Lahko si nadenete slušalke in poslušate slavilno glasbo ali navdihujoče sporočilo. Naredite si jo prijetno! Da bi vas motivirali, je tukaj nekaj neverjetnih prednosti vaj:

 

Vadba izboljšuje duševno naravnanost in zmanjšuje stres. Telovadba v našem telesu proizvaja naravne kemikalije, imenovane endorfine, ki delujejo kot antidepresiv in nam dajejo občutek evforije, pozitivnega odnosa ter znižujejo stres. Vadba poveča tudi nevrotransmiterje, kot sta serotonin in dopamin, ki pomaga pri boju proti depresiji in anksioznosti. Vadba znižuje stresni hormon kortizol, ki povzroča kopičenje maščobe in povišuje sladkor v krvi, holesterol, trigliceride in krvni tlak.

 

Vadba preprečuje bolezni srca in srčne napade. Telovadba krepi vašo srčno mišico, zato lažje opravljate vaša vsakdanja dela. Močno srce bije manj pogosto in več počiva. Srce aktivnega človeka utripa šestdeset, sedemdesetkrat na minuto, proti osemdesetkrat ali večkrat na minuto pri neaktivni osebi. To pomeni, da lahko srce neaktivne osebe utripne 29.000 in večkrat na dan, kakor pri aktivni osebi za opravljanje istega dela, kar veliko pripomore k  večji obrabi. Redna vadba tudi poveča koronarne arterije in izboljša pretok krvi. Znižuje krvni tlak, trigliceride ter slab holesterol in zvišuje dober holesterol.

 

Vadba izboljša vaš imunski sistem. Ključni del naše imunosti, tisti, ki se bori proti boleznim, virusom in okužbam, je limfni sistem. Limfna tekočina je tako zelo pomembna, da ima telo trikrat več limfe kot krvi. Odstranjuje tudi toksine in celične odpadke. Ko se ne gibljemo veliko, postane limfni sistem počasen, kar ogroža naš imunski  sistem. Redna aerobna vadba dramatično poveča pretok limfe in odpornost vašega telesa.

 

Vadba spodbuja hujšanje. Edini način za hujšanje je izgorevanje več kalorij, kot jih vnesete. Redna vadba pomaga pri izgubi teže, ker pokuri odvečne kalorije. Vadba prav tako poveča vaš bazalni metabolizem (metabolizem v mirovanju), zaradi česar nadaljujete s kurjenjem kalorij, tudi ko počivate!

 

Spodbujal bi vas, da kardio vadbe izvajate večkrat na teden trideset minut, vendar naredite tudi nekaj treninga z utežmi, če lahko. Mišice porabijo veliko kalorij, zato vam bo trening z utežmi pomagal doseči svojo optimalno težo in ostali boste fit in močni.

 

Vadba pomaga znebiti se telesnih toksinov. Toksini se sproščajo skozi znoj. Zato znoj smrdi. Zaradi tega se koža imenuje »tretja ledvica.«

 

Vadba vam daje več energije. Številne raziskave so pokazale da vadba poveča našo raven energije in nam daje bolj pozitivno razpoloženje in miselnost. To vključuje ljudi, ki imajo zdravstvene težave, ki jim povzročajo resno utrujenost, kot sta rak in srčna bolezen.

 

Vadba izboljša spanec.

Charlene Gamaldo, MD, medicinska direktorica iz centra Johns Hopkins za spanje, je dejala: »Na podlagi razpoložljivih študij imamo trdne dokaze, da vam vadba dejansko pomaga bolje in hitreje zaspati in izboljša kakovost spanja.«

 

Vadba lajša bolečine.

Endorfini, ki jih naša telesa proizvajajo kot odgovor na vadbo, delujejo kot naravni morfij in dokazano zmanjšujejo kronične bolečine pri mnogih ljudeh.


Ni komentarjev:

Objavite komentar